Меморіальну дошку відомому лікарю відкрили у Тернополі

Chonka-vidkr-doshky-18097257-500x280

Днями на вулиці Степана Бандери, 96 урочисто відкрили та освятили меморіальну дошку відомому хірургу, науковцю, заслуженому винахіднику Тернопільської області, поету Іванові Чонці. Тут він жив, писав свої наукові праці, тут народжувалися його прекрасні вірші. Його не стало 30 серпня 2017 року. Вшанувати світлу пам’ять доцента кафедри хірургії №1 з урологією ім. професора Л.Я. Ковальчука ТДМУ ім. І.Я. Горбачевського Івана Івановича Чонки прийшли його колеги, друзі, студенти.

– Сумують серця тих, хто знав, любив і шанував Івана. Для когось він був другом, для когось – колегою, для когось – рятівником… А ще він був дбайливим батьком і люблячим чоловіком. Вірю, що його душа тут, поруч з нами, – звернулася до присутніх вдова Леся Любарська, пише «Медична академія».

Під звуки пісні Івана Чонки «Пробач мені, моя мамко» у прекрасному виконанні тернопільської співачки Людмили Червінської спадає біле полотно з гранітної дошки з портретом лікаря та написом: «У цьому будинку жив і працював відомий хірург, науковець, журналіст, поет-пісняр Іван Іванович Чонка».

0509201317
0509201317

Після освячення та спільної молитви учасники зібрання поклали до меморіальної дошки квіти. Світлими спогадами про Івана Івановича поділилися його колеги.

– Це був Лікар з великої літери, науковець і патріот України, а ще – прекрасний музикант, композитор, поет. Він назавжди лишиться в пам’яті всіх, хто його знав, – наголосив під час виступу проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи, професор Степан Запорожан.

Голова Асоціації хірургів Тернопілля, завідувач кафедри хірургії навчально-наукового інституту післядипломної освіти ТДМУ, професор Ігор Дзюбановський у своїй промові зазначив, що впродовж 20 років Іван Чонка надавав допомогу хворим на цукровий діабет, варикоз, інші важкі недуги. Він – автор 70 наукових праць, 15 винаходів. Його хірургічна і наукова творчість поєднувалася з рідкісним літературним талантом, а його пісня «Серце хірурга» стала справжнім гімном хірургів України.

– Іван Чонка був прекрасним хірургом, порядною та небайдужою людиною. Пам’ять про нього залишиться в серцях пацієнтів і колег, – сказав перший проректор з науково-педагогічної роботи, професор Олександр Ковальчук.

Краянин і друг Івана Чонки, нейрохірург, доцент кафедри оториноларингології, офтальмології та нейрохірургії ТДМУ Петро Гудак розповів про любов Івана Івановича до рідного Закарпаття. Ця любов живе, зокрема, і в його піснях. Не стало автора, але пісні залишилися й звучатимуть.

Спогадами про свого колегу, друга, побратима Івана Івановича Чонку поділилися головний лікар Микулинецької фізіотерапевтичної лікарні Зеновій Ясеник, доцент кафедри хірургії №1 з урологією та малоінвазивною хірургією імені проф. Л. Я. Ковальчука Юрій Футуйма, наказний отаман Тернопільського обласного коша Українського козацтва Володимир Мосейко та інші учасники меморіального заходу.

Лідія ХМІЛЯР

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео