Оксана Бучко

Як тернополянам повернути природний колір води в кранах помешкань?

вода

Вода кольору кави тече із кранів у помешканнях тернополян. З такими скаргами все частіше останнім часом звертаються в КП «Тернопільводоканал». Щоб позбутись таких проблем, потрібно побудувати залізоочисну станцію для Верхньоівачівського водозабору, зазначив директор підприємства Володимир Кузьма.

– Ми входимо в перелік міст, які беруть воду з підземних джерел, – пояснив Володимир Кузьма.  – Тому маємо високий вміст заліза у воді, що при реакції з киснем випадає у вигляді бурого осаду. Це і є причиною забарвлення води. І якщо на Тернопільському водозаборі є залізоочисна станція, то на Верхньо-Івачівському ми лише плануємо її побудувати. У результаті усі райони Тернополя, окрім центру, Нового світу та Старого парку, отримують воду бурого кольору.

Щоб мінімізувати негативний вплив заліза на воду в помешканнях тернополян на даний час у Тернополі роблять промивання мереж двічі на рік. Також рекомендують жителям зменшувати напір води і міняти очисні фільтри, які з часом накопичують осад і втрачають захисну функцію. Аби зняти проблему повністю розпочали підготовку проекту за кошти Світового банку.

– Ми із місцевим керівництвом розробили проект у рамках програми «Розвиток інфраструктури-2». Він передбачає будівництво залізоочисної станції для Верхньоівачівського водозабору, – додав Володимир Кузьма. – Наразі уже провели тендер, визначили переможця. Згодом підпишемо договір та розпочнемо етап коригування проекту. Будівництво станції можемо розпочати із перших теплих днів наступного року.

Нагадаємо, у Тернополі намагаються не допустити зупинку подачі води.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео