Орест Сарматський

Надвиробництво яблук у Польщі вдарить по експортерам (Агро-новини)

1401 (Copy)

Виробники яблук в Польщі та ЄС зіткнулися з проблемою надвиробництва продукції та усіма наступними проблемами надлишку продукції.

Про це розповів представник торгово-виробничої компанії «Inter-Trade» Кароль Якубовський, передає «Інфо-Шувар».

– У 2018 році суттєво збільшився врожай не тільки в Польщі, аналогічна ситуація в усіх європейських країнах. Тому польським імпортерам доведеться в цьому сезоні дуже нелегко, оскільки європейські країни захочуть захистити свій внутрішній ринок від надмірного напливу польського яблука і, тому, поставлять дуже суворі вимоги до імпорту, – сказав він. – Ми вже бачили публічні протести на цю тему, проте, погодьтеся, це не врятує ситуацію. На разі, уряд не має рішення, як вийти із такої ситуації із мінімальним збитком для фермерів та економіки країни, – зазначив Якубовський.

На думку експерта існує два способи вирішення цього питання. Перший працюватиме з уже існуючою проблемою – збут на ринку сировини і за дуже низькими цінами. Другий запобігатиме повторному виникненню проблеми – щоб вигідно продавати, треба вирощувати стільки, скільки потрібно ринку.

– Але навряд це станеться у наступному сезоні, оскільки немало гектарів у нашій країні було засаджено молодими деревами, які вже наступного року почнуть плодоносити, – підсумував Якубовський.

Закупівельні ціни на свинину продовжать зростати

1402 (Copy)
1402 (Copy)

Середня ціна на живець зросла майже на 2% з початку вересня.

Про це йдеться у повідомленні Асоціації свинарів України.

Так, тижнем раніше постачальники свиней забійних кондицій розписали товарні партії на 0,25-1,5 грн/кг дорожче.

– Тоді закупівельники демонстрували підвищену активність, деякі з них замовляли додаткові обсяги. Втім, в умовах обмеженої пропозиції свинини живою вагою не усім вдалося збільшити обсяги заготівлі. Особливо, з урахуванням того, що пониження температур ще не встигло відзначитися на середньодобових приростах тварин, –  пояснюють в асоціації.

Внаслідок цього, на початку осені діапазон закупівельних цін піднявся до 47-49 грн/кг, а в західних регіонах та на Півдні країни подекуди ціни були вищими.

– Наступного тижня м’ясопереробники очікують консолідації цін в межах 48-49 грн/кг, проте окремі оператори не виключають що верхня межа цін сягне 50 грн/кг, – додали в асоціації.

Хоча підвищення валютних курсів підтримують внутрішні ціни на високому рівні, гравці ринку відзначили послаблення цін на свинину в Німеччині. На їх думку, це коливання незабаром мають «підхопити» й інші європейські країни, тож «бар’єрна» цінова планка на наступному тижні буде дещо нижчою. З іншого боку, м’ясопереробники відзначають, що коливання закупівельних цін відповідає їх традиційним сезонним змінам, тож вже у другій половині місяця вони очікують на зміну вектору їх руху.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео