Віра Олександрович

У Тернополі – чотири комедії, політичний детектив, дві драми і навіть трагедія (фото)

Основне_театр

Майже всі квитки на вистави учасників Всеукраїнського фестивалю «Тернопільські театральні вечори. Дебют» уже розкупили тернопільські театрали. Тож на деякі п’єси ви не зможете потрапити навіть на балкон.

У цьому немає нічого дивного, вважають директор і художній керівник Тернопільського академічного обласного українського драматичного театру імені Тараса Шевченка Борис Репка, а також керівник літературно-драматургічної частини Ірина Папуша. Адже і підбір учасників у 2018-му, і запропоновані ними роботи – дуже і дуже цікаві.

«Наш фестиваль як давав старт для розвитку молоді, так і дає»

Нагадаємо, Всеукраїнський фестиваль «Тернопільські театральні вечори. Дебют» привітає глядачів уже вшістнадцяте. Організатори цього дійства, за традицією, продовжать відзначати новачків у театральних професіях, бо слово «дебют» у назві – не лише данина традиції.

Прес
Прес

– Наш фестиваль як давав старт для розвитку молоді, так і дає, – каже Ірина Папуша. – І «Золоті ворота», і театр «Бедлам» нам приємно, що ці колективи дебютували колись у Тернополі. Вперше відзначилися на нашій сцені і кілька знаних тепер режисерів. Ми сподіваємося, що минуть важкі часи. Ми наберемо обертів і надалі працюватимемо у цьому напрямку – зі словом «дебют».

Розпочнуться вечори вже цієї неділі, 16-го вересня, і триватимуть упродовж тижня. Колективи 8-ми українських театрів щодня показуватимуть поціновувачам Мельпомени вистави різних жанрів від комедії до драми. Адже саме цього прагнув засновник фестивалю Михайло Форгель, який пішов у засвіти 11 років тому, нагадує директор і художній керівник театру Борис Репка.

Форгель
Форгель

– Після того, як не стало Михайла Якубовича, я дав слово, що цей фестиваль відбуватиметься кожного року, – розповідає він. – Наші серця витримають. І ми щорічно будемо цей фестиваль проводити в пам'ять про його засновника. І що би не було, які не були б важкі часи, фінансові труднощі, ми від традиції не відмовимося.

Нагороди фестивалю присуджуватимуть у традиційних номінаціях: «за найкращу режисуру», «за найкращу акторську роботу першого і другого плану», «за найкращий сценічний ансамбль», «за найкращу сценографію», «за музичне оформлення» тощо. Головою професійного журі знову буде Федір Стригун. Паралельно працюватиме журналістське журі.

«На цю та інші вистави квитків уже майже немає…»

Як каже Ірина Папуша, «Тернопільські театральні вечори-2018» розпочнуться виставою «Ножі в курях, або Спадок Мірошника». Львівський академічний театр імені Леся Курбаса привезе трагедією на одну дію. Вона триватиме всього 1 год. 20 хв., без антракту.

– Цікаво, що цей проект реалізували за сприяння Британської Ради в Україні, – каже керівник літературно-драматургічної частини. – Хоч це – трагедія, але у п’єсі також присутній любовний трикутник. Окрім того, наш глядач ще не бачив на сцені п’єс Девіда Гарровера. Думаю, це буде, окрім іншого, і пізнавально.  

Мірошник
Мірошник

У понеділок, 17 вересня, виступить Київська академічна майстерня театрального мистецтва «Сузір’я» із експериментальною виставою «Кафе «Республіка». Її означили в афіші як «політичний детектив».

Це - одна із перших робіт молодого режисера Богдана Гнатюка, який дебютуватиме відразу у трьох «іпостасях», додає жінка. – Власне, це – син відомого українського актора Анатолія Гнатюка. До речі, художній керівник цього театру народний артист України Олексій Кужельний. Що теж – багатообіцяюче…

Скупий
Скупий

Не вперше у Тернополі покаже свою роботу Хмельницький театр імені Михайла Старицького. У вівторок, 18 вересня, він запросить глядачів на класичну комедію «Скупий» за мотивами твору Ж.-Б. Мольєра.

Театр оновився. Він отримав нового керівника. Думаю, глядачам теж буде цікаво, бо Мольєр – це класика, продовжує Ірина Папуша. – І його п’єси вже не одне століття захоплюють публіку. До речі, на цю виставу квитків уже майже немає.

Скупий2
Скупий2

На виставу Волинського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. Т. Шевченка «Жінки – це ще ті бестії» квитки ви вже не купите. Хоча на сцені 19 вересня виступатимуть дійсно дебютанти – молодий склад, випускники училища культури, керівник – Андрій Романюк.

Коломийський театр – давні наші друзі, продовжує пані Папуша. – Вони 20 вересня привезуть виставу «У неділю рано зілля копала». Класика цьогоріч теж має неабиякий попит, тому на цю п’єсу теж уже розкупили всі квитки.  

У неділю вранці
У неділю вранці

Молодий драматичний театр із Чернівців 21 вересня покаже тернополянам комедію «Одруження». Тож режисери, яких вважають «королями комедії», зможуть належно оцінити нову роботу сусідів.

Це – теж свого роду експеримент для нас, пояснює жінка. – Хоча роботи цього новоствореного невеличкого колективу на чолі із режисером-постановником Іваном Даниліним радо сприймала не тільки українська, а й закордонна публіка.

Джаkfпіта
Джаkfпіта

Перший академічний український театр для дітей і юнацтва зі Львова 22 вересня подарує глядачам сюрреалістичну комедію «Джалапіта».

Це – ще одна нагода відкрити цей театр з іншого боку, вважає Ірина Папуша. – Це перша постановка на українській сцені твору Лауреатки Національної премії ім. Тараса Шевченка Емми Андієвської. На афіші вказаний вік – «12+», тож постановку повинні сприйняти і зовсім юні глядачі. До того ж, вона – дуже яскрава. Такий художній простір створив заслужений діяч мистецтв Мар’ян Савіцький, а яскраве графіті – відомий український поп-арт митець Сергій Якіменко.

Заньковецька
Заньковецька

Без перебільшення жирну крапку 23 вересня поставлять актори Національного академічного українського драматичного театру ім. Марії Заньковецької. Вони привезуть драму на дві частини «Марія Заньковецька».

– Ця вистава – відновлена, адже вона не зникала з репертуару театру майже 20 років, – пояснює жінка. – Все виглядатиме як документальна повість життя актриси.

До речі, тернопільський театр жодної вистави цього року під час фесту не показуватиме. Борис Репка чесно зізнався, що вони просто не встигли належно підготувати прем’єру – мюзикл «Майська ніч». Тому вирішили відкласти показ на Покрову – 13-14 жовтня. Це і стане початком нового театрального сезону.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео