На Тернопільщині відзначили 20-ліття Музейно-меморіяльного комплексу «Рідна хата»

41794936_1011763752328816_7747703123140935680_n

15 вересня, у Заздрості (Теребовлянщина) пройшли урочистості з нагоди відзначення 20-ліття Музейно-меморіяльного комплексу (ММК) «Рідна хата» ім. Патріарха Йосифа Сліпого. Панахиду за упокій бл. п. Патріарха та фундаторів ММК відслужив владика Теодор (Мартинюк), єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівський УГКЦ, у співслужінні духовенства.

Музейно-меморіяльний комплекс ім. Патріарха Йосифа Сліпого у Заздрості знаходиться під кураторією Релігійного Товариства українців католиків «Свята Софія» США та його Представництва в Україні. Завдяки підтримці Товариства «Свята Софія» США, у музейному комплексі ведеться широка просвітницька діяльність: благодійні літні школи англійської мови, Школа англомовних християнських аніматорів, реколекційно-методичні семінарі для вчителів англійської мови, екскурсії для відвідувачів, вишколи та реколекції для чернечих спільнот і молодіжних організацій: «Обнова», Пласт, СУМ, «Іскра Любові» та ін., надаються приміщення для проведення реабілітації алкогольно залежних, літніх таборів для переміщених осіб та ін. Традиційно, 17 лютого – в день народження Патріярха, та 7 вересня – в роковини його відходу у вічність – у Заздрості відбуваються заходи на вшанування пам’яті про Ісповідника Віри: заупокійні богослужіння, симпозіуми, «Дні Патріарха», круглі столи, науково-практичні та міжнародні конференції, відкриті лекції, конкурси декламації тощо.

Як повідомляє прес-служба Товариства «Свята Софія» США на сайті Тернопільсько-Зборівської єпархії, у Музейному комплексі було відкрито виставку «Патріарх Йосиф Сліпий на перших шпальтах газет», яку представив головний редактор «Історичної правди» Вахтанг Кіпіані. До цієї колекції входять понад 3,000 діаспорних видань. За його словами, виставка є «спробою показати, як світ бачив Патріарха, як світ дізнавався про УГКЦ».

У пополудневих годинах відбулася мистецька програма «І моя Заздрість – рідне джерело...» у виконанні Заслуженої академічної капели України «Трембіта». Автор проекту – Михайло Перун, Директор Фундації Андрей.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео