Лісівники Тернопільщини просять не заганяти їх у податкову кабалу

заставка02 (Copy)

Нове законодавство створює напружену ситуацію у лісовому господарстві

Під час скайп-наради в облдержадміністрації, лісівники, податківці, голови об’єднаних територіальних громад і райдержадміністрацій разом із куратором лісового господарства області, заступником голови ОДА Ігорем Вонсом обговорили Закон України від 15.08.2018 № 2497 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо стимулювання утворення та діяльності сімейних фермерських господарств».

Про це повідомляє прес-служба Тернопільського ОУЛМГ.

Начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Олег Яремко акцентував увагу присутніх на тому, що малоресурсній Тернопільщині при кількості 80 відсотків дров’яної деревини та 40 відсотків грабу в сортиментній структурі не витягнути сплату нового податку навіть при ставці 0,1%. Це в грошовому еквіваленті сягатиме понад 90 млн грн. А згаданим законом передбачено ставки від 0,01 до 5 відсотків.

csm_1309_bf92c81a42 (Copy)
csm_1309_bf92c81a42 (Copy)

Крім того, головний лісничий області нагадав, що основне завдання лісівників – це не заготівля, а вирощування, догляд і охорона лісів від пожеж і незаконних рубок.

За словами Олега Яремка, закон фактично ставить лісогосподарські підприємства Тернопільщини на коліна. Адже лісгоспи вже сплачують рентну плату за спеціальне використання лісових ресурсів і це не малий податок. Наприклад, з початку року лісогосподарські підприємства сплатили рентну плати на 6 млн грн, із них до місцевого бюджету – 1 млн грн. Власне, земля під всіма лісами не дає економічного результату. Автори даного закону фактично змушують заготовляти більше лісоресурсів, та основне завдання лісівників – це вирощування лісу, а ліс – це не агрокультури, які збирають щороку. Аби ліс давав прибуток, потрібно від 60 до 120 років. Закон же вимагає платити податок на землі, де ліс буде називатися таким через мінімум два десятиліття. Тож навіть при ставці 0,1% підприємства не будуть спроможні фінансово працювати.

csm_yaremko_1309_d8936da493 (Copy)
csm_yaremko_1309_d8936da493 (Copy)

Під час наради наводився приклад, що у більш потужних Бережанському й Чортківському лісгоспах  після сплати податків на рахунках залишиться лише 70-80 тис грн. Тобто, аби виходити з ситуації, лісогосподарські підприємства змушені будуть підняти ціни на ділову і дров’яну деревину в 2-3 рази, аби сплатити податки і щоб забезпечити працівників зарплатою та мати змогу спрямовувати кошти на лісогосподарські заходи.

У свою чергу заступник начальника Головного управління ДФС у Тернопільській області Сергій Господарик дав роз’яснення керівникам органів місцевого самоврядування щодо даного закону та висловив думку, що для лісогосподарських підприємств нові ставки є досить неадекватними.

Куратор лісового господарства Ігор Вонс висловив сподівання, що голови райдержадміністрації оперативно поінформують сільські й селищні ради щодо ситуації, що склалася на даний час зі вступом в дію нового закону.

Ми не хочемо, щоби сьогодні ці підприємства стали перед вибором існувати чи ні, працювати чи не працювати. Адже маємо в області приклад такого господарювання, коли цілі галузі, які колись були бюджетоутворюючими і визначальними для нашої області, на сьогодні або знищені, або ледь жевріють, - сказав Ігор Вонс.

Учасники наради зійшлися на думці, що керівники районів разом з лісівниками, головами ОТГ, сільських і селищних рад на місцях повинні проаналізувати ситуацію і виробити оптимальні шляхи її вирішення.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео