Оксана Бучко

Тернопільські школи можуть вперше за 17 років отримані бажані зміни

1530688483_shkola

Санітарні правила у тернопільських школах можуть змінитись. Проект наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти» розробили у МОЗ спільно з експертами цієї галузі. Завдяки продуманим нововведенням найбільше плюсів отримають діти з особливими потребами.

Тож згідно з проектом:

1. Домашні завдання стануть коротшими.

Тривалість виконання домашніх завдань не рекомендується більше 1 години у 3–9 класах та 1,5 години у 10–12 класах. А для учнів першого і другого класів домашні завданні взагалі не рекомендовані.

2. Простір у школі – вільніший.

Скасовані  нормативи щодо відстані між партами, а в 1-4 класах рекомендовано облаштувати в навчальних приміщеннях місця для відпочинку та ігор.

3. Технології вчителів – сучасні.

Дозволено використання в навчальному процесі інтерактивних дощок, мультимедійних технологій та пристроїв. Враховано можливості сучасного інженерного забезпечення (освітлення, доступу в інтернет тощо). Після занять із застосуванням мультимедійних технологій проводиться фізкультхвилинка та гімнастика для очей, в кінці уроку – фізичні вправи для профілактики загальної втоми.

4. Харчування учнів – відповідне сучасним рекомендаціям.

Щоденне меню шкіл має включати, як мінімум, чотири страви, а калорійність обіду повинна складати близько 30% від добової потреби в енергії. У розроблених рекомендаціях чітко визначена максимально допустима кількість цукру та солі для різних страв. Запропоновані продукти є корисними для дитячого організму. Передбачена можливість організації кейтерингу (виїзне обслуговування).

Усі охочі можуть залишати пропозиції та зауваження щодо проекту в Управлінні громадського здоров’я МОЗ України до 28 вересня  у письмовому або електронному вигляді на адресу: 01601, м. Київ, вул. Грушевського, 7 або i.rudenko@moz.gov.ua

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео