До Кременця з'їхалися науковці з усієї країни заради рідкісного стародруку (фоторепортаж)

Сьогодні до Кременця з'їхалися науковці, лінгвісти, мовознавці, аби взяти участь у Всеукраїнських наукових читаннях «Кременецька граматика (1638 рік) в контексті освітньо-кваліфікаційного розвитку України другої половини 16-першої половини 17 ст.».

Захід триватиме два дні на базі Кременецької КОГПА ім. Тараса Шевченка. Також на конференції презентували перевидання рідкісного стародруку «Кременецька граматика» (1638 рік).

[gallery order=«DESC» columns=«1» size=«full» link=«file» ids=«177631,177630,177633»]

Зауважу, перевидання стало можливим завдяки Кременецькій міськраді та особисто міському голові Олексію Ковальчуку.

Довідка: Кременецька «Граматика» складається з чотирьох частин: орфографії, етимології, синтаксису та просодії (науки про правильний наголос). Автор далі зазначає, що конкретно вивчає кожна із цих частин граматики. Підручник написаний доступною, близькою до народної, мовою, матеріал простий у викладі. Структура «Граматики» у багатьох випадках співпадає з відомою «Граматикою» Мелетія Смотрицького 1618 р. видання. Виклад матеріалу йде в такому ж розрізі. Різниця в тому, що Кременецька «Граматика» у порівнянні з «Граматикою» М. Смотрицького, набагато спрощена. У підручнику виразно виступають фонетичні риси, які відповідають, перш за все, живій розмовній народній мові.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео