Скільки за безоплатні послуги держави платять тернополяни

За годину кожен тернополянин сплачує державі близько 6 гривень податку. За рік це становитиме більше 22 млрд гривень від усіх жителів області.

Дослідження демонструє, що від жителів Тернопільщини у рік держава отримує кругленьку суму. Та попри це більшість громадян не знають, куди  йдуть їхні кошти та хто забирає податки. Крім того, вони ще вірять в існування «державних грошей».

– На жаль, в Україні панує декілька міфів. Один з них, що у нас існують якісь державні гроші і влада роздає їх по справедливості. Насправді більше 70% бюджету країни наповнюється грошима, які як податок сплачують українці, а решта можуть бути доходами держпідприємств. Ми порахували, що за рік кожен тернополянин віддає близько 50% від своїх доходів державі у якості податків, – запевнив експерт Центру соціально-економічних досліджень «CASE Україна» Микола Малуха.

Проте люди все ще вірять у те, що їхні безкоштовні потреби у різних сферах оплачуються коштами держави. Хоч насправді вони сплачуються з податків людей. До прикладу, утримання пенсіонерів у 2018 році обійдеться тернополянам у 22,2 тис. грн, безкоштовна освіта – у 5,5 тис. грн, медицина – у 3 тисячі.

– Ми почали представлення наших досліджень із Заходу країни саме тому, що тут кожен третій мешканець, у тому числі тернополяни, вважає, що держава надає їм певні послуги безкоштовно. І це найгірший показник по усій країні. Але ще гіршим є те, що більшість громадян не знають скільки саме грошей вони віддають державі з податками, – каже голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

Саме тому в країні розпочали кампанію «Ціна держави», яка має роз’яснити тернополянам реалії цієї «безоплатної» системи, аби вони почали розуміти скільки коштів віддають державі та на що вони йдуть. До слова, дізнатися скільки ви платите податків за рік можна на сайті www.cost.ua, де потрібно лише зазначити, яку суму коштів на місяць ви отримуєте.

4
4

3
3

1
1

2
2

Фото надані організаторами та автора

Вибір читачів за тиждень

Відео