Олег Снітовський

Громада на Тернопільщині знайшла оригінальний шлях до благополуччя (фоторепортаж)

Заставка01 (Copy)

Орієнтир на соціальне підприємництво взяла Золотниківська ОТГ

Золотниківська ОТГ, що в Теребовлянському районі - одна із найбільших в області. Тут в одну громаду об’єдналися мешканці аж 21 одного села!

Нещодавно за сприяння Тернопільського ЦРМС, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України, тут побували журналісти, аби дізнатися, які ж орієнтири для свого успішного розвитку обрали у Золотниківській ОТГ.

Соціальна складова – основа успіху

На стіні у кабінеті голови Золотниківської ОТГ Данила Орестовича Бугая висить досить незвична карта території громади. Це, по суті, велика світлина, зроблена за допомогою супутника, де видно кожен клаптик землі.

02 (Copy)
02 (Copy)

Але, на відміну від інших, переважно, кадастрових карт, які часто доводилося бачити у кабінетах голів ОТГ, а цій мапі  не виділено межі полів, присадибних ділянок, сільськогосподарських угідь чи сіножатей. Натомість, біля кожного населеного пункту поміщено фото, а то й кілька, із зображенням школи, садочку, ФАПу, магазину, пожежного чи поліцейського посту. А ще у кабінеті голови мою увагу привернув портрет українського релігійного діяча, митрополита Андрея Шептицького.

- Досить незвична мапа у Вашому кабінеті, - звертаюся до Данила Бугая, голови Золотниківської ОТГ.

- Розумієте, коли ми говоримо про розвиток громад, ми повинні, передусім, говорити про соціальний аспект. Тому на цій карті відображаємо усе те, що вдалося зробити з часу, коли почали реалізовувати стратегічний план розвитку громади до 2022 року, створеного за допомогою науковців Тернопільського національного економічного університету. І саме за пріоритет було обрано соціальний розвиток кожного із 21 населеного пункту, де мешкає понад 7 700 жителів.

03 (Copy)
03 (Copy)

- План, та ще й стратегічний це, звичайно, добра справа, але які чинники його реалізації, як знайти оті точки, ключові акценти, що допоможуть здійснити задумане?

- Ми прекрасно усвідомлюємо, в який час живемо. У селах – багато безробітних, фінансова скрута, все це спричиняє відтік працездатного населення за кордон. А з початком бойових дій на сході України кількість таких вразливих груп населення швидко зростає. Адже вимушені переселенці, ветерани АТО, діти загиблих воїнів та ті, хто постраждав через війну, повинні відчувати постійну опіку та отримувати допомогу. Тому, кажучи про ефективне розв’язання соціальних проблем у наших селах, вирішили піти шляхом, який вже ефективно апробований у Європі, у чому я переконався, буваючи за кордоном. Мова – про соціальне підприємництво.

Пам’ятаючи настанови митрополита Андрея Шептицького

- У чому ж його суть, цього соціального підприємництва?

- Якщо коротко, то сказав би так. Соціальне підприємництво – це бізнес, мета якого - вирішення соціальних проблем. Тобто, прибутки від нього спрямовуються, головним чином, не тільки на розвиток бізнесу, але й і на громадські справи, на вирішення гострих суспільних проблем.

- Тобто, такі підприємства мають чітку соціальну мету, на яку спрямовують значку частину своїх прибутків?

- Саме так. І головна місія соціального підприємництва – приносити користь суспільству.

- Здається, я починаю розуміти, чому у Вашому кабінеті – портрет митрополита Андрея Шептицького.

- Так, дійсно, портрет митрополита тут – не випадково. Адже Андрей Шептицький, як духовний провідник і син свого народу на початку минулого століття дбав і про матеріальне забезпечення українців. Він фінансував та відшуковував кредити для розвитку промисловості, засновував школи і ліцеї для дітей-сиріт та школи садівництва і городництва, створив соціальний фонд стипендій для талановитих дітей. Митрополит організовував санаторії та лікарні для бідних селян, заснував фонд допомоги безробітним. Так ось, такі соціальні почини, скеровані на поліпшення життя українців, реальні кроки митрополита Андрея, який, до речі дбав про становлення тутешнього, нині всесвітньовідомого духовного центру у Зарваниці і стали натхненником також для розвитку сучасного соціального підприємництва у нашій громаді.

- Розкажіть конкретніше про такі проекти.

- У нашій ОТГ діє понад 20 фермерських господарств, більше двох десятків суб’єктів підприємницької діяльності. І от, спілкуючиь із бізнесменами, підприємцями, ми завжди робимо акцент на тому, що крім податків, які вони сплачують у бюджет громади, вони повинні не забувати і про те, що їхня діяльність має бути соціально зорієнтована на благополуччя громади, в якій вони живуть, чи де діє їхній бізнес.

04 (Copy)
04 (Copy)

- І як реагують на це підприємці?

- Скажу, що розуміння є. От, наприклад, на території громади діє сільськогосподарське підприємство «Зарваниця АГРО» на чолі із Головою наглядової ради фермерського господарства отцем Володимиром Фірманом. Підприємство обробляє понад 1100 га у трьох наших селах. Є тут своя пасіка, виробляють соняшникову олію, займаються молочно-м’ясним скотарством та свинарством, зокрема, вирощують рідкісні види корів та свиней. У селі Соколів «Зарваниця АГРО» відновило і обладнало невелику гідроелектростанцію на річці Стрипа, яка постачає електроенергію в загальну мережу.  А ще тут займаються розливом мінеральної води. А це ж все – нові робочі місця, зайнятість місцевих жителів, немалі кошти, частина яких  йде  на розбудову Марійського духовного центру що в Зарваниці, на благодійність, підтримку соціальних проектів у наших селах, - розповів Данило Бугай.

Живеш в ОТГ – дбай про її благополуччя

Голова Золотниківської об’єднаної громади Данило Бугай під час нашого візиту в ОТГ показав журналістам кілька об’єктів, як результати ефективності соціального підприємництва. Серед них -  стоматологічний кабінет «Усмішка», який надає послуги не тільки жителям громади, але й мешканцям інших населених пунктів району.

09 (Copy)
09 (Copy)

Два роки тому у селі Гниловоди вже згадуване господарство «Зарванция АГРО», яке вклало свої інвестиції в «Усмішку», відкрило цех з виробництва вареників, пельменів та інших напівфабрикатів. Роботу отримали 10 мешканців села.

11 (Copy)
11 (Copy)

До кінця року на повну потужність почне працювати сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Андрей». Робота  цього об’єднання полягає у зборі та переробці молока, вирощуванні  картоплі та інших овочевих культур. Завдяки цьому об’єднанню селяни матимуть можливість реалізовувати свою продукцію за достойну оплату. Їм не доведеться думати, як вигідніше продати свою продукцію, де знайти покупців.

05 (Copy)
05 (Copy)

- До об’єднання в громаду усі сільські ради на цій території мали загальний бюджет 4,7 млн грн. А зараз – близько 50 млн грн!

- У нас - 11 шкіл, 7 дитячих садків, 16 бібліотек, 14 ФАПів, діють ЦНАП, школа мистецтв, пожежна частина, територіальний центр соціального обслуговування, це все бюджетні установи, на утримання яких потрібні великі гроші і яких часто не вистачає.

06 (Copy)
06 (Copy)

- Понад 500 тис грн. виділили місцевим рятувальникам, повністю закупили для них необхідне обладнання, спецодяг, навіть човен, бо у нас тут є природний заповідник, мотопомпи, мотопили. У селі Соколів ось-ось запустимо сонячні батареї, думаємо використовувати цю енергію для бюджетних установ. Створили комунальне підприємство «Господар». Автовишку придбали, 11 одиниць техніки, досить ефективно вона працює. Але без допомоги місцевих підприємців, без реалізації спільних проектів зробити це було би дуже важко. Узагалі, скажу, що загалом, соціальні підприємства, які працюють на території громади, створили понад сотню робочих місць, забезпечивши фінансову стабільність працівників. Кошти, отримані від їхньої діяльності спрямовуються не тільки на розбудову шкіл, дитячих садочків, медичних установ, але й і на проведення літніх дитячих таборів, реабілітації воїнів АТО, - каже Данило Бугай.

08 (Copy)
08 (Copy)

Узагальнюючи його розповідь і побачене у Золотниківській ОТГ, можна зробити висновок, що завдяки соціальному підприємництву  тутешня громада почала більш ефективно використовувати місцеві наявні ресурси у вирішенні соціальних проблем, що дозволяє жителям сіл поліпшувати свій добробут.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео