Першість на міжнародних ринках можна втратити через неефективне втручання держави

VAGON

Україна входить до пятірки лідерів з експорту зернових та олійних культур в світі. Найбільший попит в світі мають українські зернові культури  –  36,8%, рослинні олії – 26,2% й насіння олійних культур – 7,5% від загального експорту.

Тільки від експорту АПК минулого року Україна отримала рекордні 17,9 млрд доларів, а за перше півріччя 2018року  – 8,6 млрд доларів.

Основні покупці української пшениці – це Індонезія, Іспанія та Бангладеш. Аграрії доставляють товар до портів шляхом залізничного сполучення.

Оскільки українська залізниця оголосила про закриття 99 станцій (6% від загальної кількості), то цього року в аграріїв виникли проблеми? пов’язані з діями монополіста залізничних послуг. Перевізник називає це оптимізацією, а аграрії – знищенням. Працівникам агросектору і так не вистачає вагонів і тяги для перевезення своє продукції. З 2016 року «Укрзалізниця» не виконує планів з навантаження експортних вантажів. Через відсутність можливості постійного відвантаження аграрії зазнають збитків. У зв’язку із закриттям залізничних станцій, витрати сільгоспвиробників на логістику збільшилися у тричі. Постійний зрив термінів поставки, що зафіксований при укладенні зовнішньоекономічних договорів передбачає фінансові санкції та пеню проти компаній, що провинилися. Іноземних партнерів не цікавлять внутрішні проблеми, їм потрібна гарантована поставка. Натомість в «Укрзалізниці» виправдовуються – основна частина тепловозобудування лишилась на території окупованої Луганської області. Запасні частини виготовляють в Росії. Програма щорічного оновлення (модернізації) не виконується. Якщо така тенденція збережеться і надалі, ми можемо втратити міжнародні ринки і мільярди валютної виручки надходжень до бюджету від агропромислового комплексу.

Сьогодні сільське господарство генерує 12 % українського ВВП. Останні 10 років галузь швидко розвивається і об’єми експорту тільки збільшуватимуться. Однак першість на міжнародних ринках можна втратити через неефективне втручання держави, яка, замість допомоги, продовжує ставити палиці в колеса українському аграрію.

Правник Володимир Мужевич

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео