Орест Сарматський

Фермерів Тернопільщини політики можуть використати перед виборами для своїх цілей

79 (Copy) (1)

Депутати хочуть переписати Конституцію і зробити Україну «фермерською».

Низку змін, що стосуються реалізації прав українських громадян на землю, збереження власності на сільськогосподарські землі, готують народні депутати Верховної Ради України, пише експерт з правового регулювання земельних відносин Анна Федун.

Отож, народні депутати проголосували за включення до порядку денного сесії Верховної Ради відповідний законопроект і спрямували його для отримання висновку Конституційного суду.

Документом пропонується внести зміни до 41 статті Конституції шляхом доповнення її новою частиною: «Основою аграрного устрою України є фермерське господарство».

Що ж може змінитися для фермерських господарств? Нічого, адже законопроект є декларативним. По-перше, він не містить ніяких прямих норм. По-друге, аграрний устрій, основою якого пропонується визначити фермерське господарство, – це невідоме українському законодавству поняття. Воно привабливо звучить, але нічого не значить з точки зору права.

Як вважає експерт, не зовсім зрозумілими є ні сам зміст, ні правові наслідки такої законодавчої ініціативи. Хоча в пояснювальній записці і вказується, що мовляв, під час підготовки законопроекту врахований кращий міжнародний досвід, проте, за висновками Анни Федун, все це більше схоже на несистемне переписування чужих законодавчих норм і звичайне копіювання норм зарубіжних законів не вирішить наших проблем, але може додати чужі.

Тому наразі підтримка цього законопроекту народними обранцями може свідчити лише про їх бажання задекларувати своє добре ставлення до фермерів та підкреслити їх важливу роль у сільському господарстві.

Чому саме зараз? Бо грядуть вибори.

І подібні рухи нібито на користь фермерів, це – додатковий розголос, а відтак – низка додаткових інформаційних приводів для політиків.

Натомість, як наголошує автор, у реформуванні земельної сфери є важливіші проблеми, які впливають як на можливості фермерів розвивати свій бізнес, так і на репутацію України у світі, а не питання декларативних змін до Конституції України.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео