Як тернополянам не помилитися у виборі грибів

4

З настанням осені тернополяни йдуть на пошуки грибів, аби зробити з них консервацію на зиму чи відразу приготувати та з’їсти. Але слід бути пильними: таке тихе полювання може мати неприємні наслідки для здоров’я.

Щоб не помилитися у виборі грибів купуйте їх в магазинах, але краще не купуйте гриби на стихійних ринках. Якщо ви вирішили здійснити прогулянку у ліс, придивляйтеся до грибів: колір, ніжка, капелюшок, «губки». Не беріть дуже молодих та старих грибів, їх просто сплутати з отруйними, застерігає Центр громадського здоров’я МОЗ.

Краще не збирати гриби біля дороги та бруду, бо вони вбирають в себе пил, важкі метали, отруту. Збільшуються токсини у грибах в дуже суху погоду, краще тоді відмовитися від них. Не їжте сирі гриби, готуйте їх у першу добу після збирання. Та все ж перед цим гарно передивіться ваш грибний улов. Варіть їх не менше трьох разів по пів години, і тримайте у холодильнику не більше доби.

Зверніть увагу на симптоми отруєння: нудота, блювота, марення, температура, задуха. При перших симптомах телефонуйте у швидку допомогу, пийте багато рідини та прийміть сорбенти.

Хоча гриби містять поживні речовини, вони важко перетравлюються людським організмом, тому їх краще не їсти вагітним, людям похилого віку, жінкам, що готують грудьми та дітям до 12 років.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео