Орест Сарматський

Лісівники з Тернопільщини проти того, що і їхні колеги з інших областей (фоторепортаж)

На з'їзді лісівників України запропонували альтернативу задумам створення єдиної компанії, концесії та приватизації лісів. За прогнозом фахівців, внаслідок запровадження нового податку щонайменше у 1,5-2 рази здорожчає деревина, що реалізується на ринку.

Цю тезу висловлили під час IV з’їзду лісівниківУкраїни, що відбувся напередодні у Києві за участю представників усіх регіонів України, в тому числі й лісівників Тернопільщини.

DSC_4907 (Copy)
DSC_4907 (Copy)

Делагацію очолив начальник обласного управління лісового та мисливсього господарства Олег Яремко.

На з’їзді зазначили, що після збільшення податків на лісові землі, через високу вартість деревини більшість підприємств деревообробної промисловості будуть зупинені, а тому припинять роботу й лісогосподарські підприємства. Також виникає ризик збільшення інтенсивності рубок, що може негативно вплинути на підвищення продуктивності, поліпшення якісного складу лісів і збереження біорізноманіття в лісах. До того ж значно збільшиться вартість утримання мисливських господарств.

IMG_5284 (Copy)
IMG_5284 (Copy)

DSC_4816 (Copy)
DSC_4816 (Copy)

Водночас, задекларований окремими силами рух до приватизації лісів, до створення єдиної компанії, до передачі лісового господарства у концесію – це рух, який в кінцевому своєму варіанті означає знищення українських лісів. На цьому під час з’їзду наголосив заступник Голови Держлісагентства Володимир Бондар.

За його словами, останні 3 роки Держлісагентство активно виступає з ініціативою запровадження в Україні національної інвентаризації лісів, яка б вирішила раз і назавжди спекуляцію у суспільстві щодо надмірної вирубки лісів.

Делегати з‘їзду закликали народних депутатів відмінити відповідну поправку до Закону щодо нового, кабального для лісівників податку на лісові землі.

DSC_4765 (Copy)
DSC_4765 (Copy)

DSC_4763 (Copy)
DSC_4763 (Copy)

Також на з’їзді прийняли резолюцію «Про критичний стан українських лісів». У ній лісівники вимагають від влади ввести в окремих областях на лісових угіддях, вражених масовим усиханням соснових насаджень тимчасовий особливий режим лісокористування і лісозахисних заходів.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео