Орест Сарматський

Експерти прогнозують дефіцит цибулі взимку (Агро-новини)

3001 (Copy)

Kurkul.com разом з FreshBot продовжують слідкувати за змінами цін на ринку овочів та фруктів.

Дефіцит якісної жовтої цибулі, за прогнозами команди FreshBot, буде в січні- лютому наступного року, а поки масовий збір і недолік сховищ для тривалого зберігання, стримують ціну на рівні 6-7 грн/кг в роздробі і 5,2-5,75 грн/кг на оптові партії.

Постійні запити з боку експортерів та іноземних покупців стимулюють великих виробників дбайливіше ставиться до якості продукції та систематизувати свій збут.

Таким чином нинішня ціна не є піковою і слід очікувати подальшого підвищення найближчим часом.

Вирощування оливок на півдні України принесе мільйони

Завдяки кліматичним змінам південь України став придатним для вирощування оливок. Цей бізнес може принести мільйони. Таку думку висловив екс-заступник міністра юстиції Павло Мороз у своєму блозі на censor.net.ua.

«Оливки зазвичай  вирощують у досить засушливому кліматі за температури повітря 30–45 градусів. А це означає, що Миколаїв, Херсон та Одеса найближчим часом можуть почати придивлятися до незвичайної для нас культури та зайняти цю нішу, поки іноземні інвестори не зацікавились та не зайняли цю позицію», — зазначає Павло Мороз.

3002 (Copy)
3002 (Copy)

У середньому за один саджанець оливкового дерева потрібно буде заплатити 2-5 тис. грн. Саме дерево живе та родить більше 100 років.

«На одному гектарі може вміститися до 350 дерев, хоча оптимальніше рослинам виділити трохи більше місця. Тож для свого угіддя потрібно інвестувати в середньому 700 тис. грн/га», — додав Павло Мороз.

З одного оливкового дерева можна отримати близько 15 кг врожаю. З 1 га  — близько 5 т.

«Скільки ви отримаєте на «виході», залежить від того, чи ви будете продавати оливки чи виробляти олію. При найкращих розкладах виручка з одного гектара за один сезон може скласти півтора мільйони гривень», — продовжує експерт.

Вибір читачів за тиждень

Відео