Тамара Коблик

2 жовтня в історії Тернопільщини

2

Цього дня народилися:

Шевчук Федір (1963, Шумськ) — правник, громадсько-політичний діяч. Заслужений юрист України (2007). Депутат, член президії Тернопільської обласної ради (2006), голова фракції «Наша Україна» у ній. Член Конґресу української інтеліґенції (2002)

shevchuk
shevchuk

Вавришин Володимир (1887, с. Мшанець, нині Теребовлянського району — 03. 09. 1962, м. Чикаго, США) — громадський діяч. У США — представник Головного комітету теребовлянців у м. Чикаго і штату Мічіган для видання збірки «Теребовельська Земля» (1968).

Ляхович Ярина (1942, м. Теребовля) — художниця. Від 1943 — у Німеччині, від 1949 — в Австралії. Малює в абстрактно-експресивній манері. Картини зберігаються у колекціях в Австралії, Канаді та США

Січинський Денис (1865, с. Клювинці, нині Гусятинського району — 26. 05. 1909, м. Станіслав (нині Івано-Франківськ) — композитор, диригент, педагог, громадський діяч. Автор понад 100 творів, у тому числі опери в 3-х діях «Роксоляна» на лібрето В. Луцика, музики до вистав «Заволока», «Нахмарило», «Свекруха», романсів; фортепіанних п’єс

Результат пошуку зображень за запитом "Січинський Денис"

Білинський Осип (1873, с. Озеряни, нині Борщівського району – 1920, м. см. невід.) – правник, громадський діяч. Доктор права. 1918 - повернувся в Тернопіль, де був учасником “Листопадового зриву”. В грудні 1918 уряд ЗУНР призначив його комісаром Тернопільського повіту. Учасник Акту Злуки.

Букетов Андрій ( 1973, с. Тютьків Теребовлянського району) – вчений у галузі матеріалознавства і технології полімерних композиційних матеріалів. Доктор технічних наук (2007)

buketovav
buketovav

Романський Іван (1960, с. Стрілківці Борщівського району) – педагог, краєзнавець. Співавтор книги “Село на нашій Україні. До 600-річчя першої писемної згадки про село Стрілківці” (2009).

Семчишин Надія (1950, с. Колиндяни Чортківського району) – музикант, педагог. Солістка естрадно-симфонічного оркестру ПК “Березіль” (м. Тернопіль), учасниця тріо бандуристок.

muz-shkola-6
muz-shkola-6

Цей день в історії Тернопілля:

1884 – у Тернополі завершила свою роботу Крайова бджільничо-городницька виставка, яка проходила на території Міського (нині Старий) парку.

1924 - Повідомлялося, що “комітет трьох” Союзу народів (Антанта) розглянув скаргу Українського комітету Східної Галичини, подану в березні 1924 р. з приводу порушення польським урядом угоди про національні меншості. Скарга містила факти утиску прав українців – закриття українських шкіл, переслідування української преси, заборону організації національних товариств, рееміграції до Австрії та Чехословаччини і т.п.

1939 – У Тернополі перестала виходити радянська армійська газета «Червона Україна».

1945 - створена міжобласна школа механізації. Тепер це Хоростківський професійний сільськогосподарський ліцей.

Міжнародний День ненасилля відзначається саме 2 жовтня, у день народження Махатми Ганді – керівника руху за незалежність Індії та засновника філософії і стратегії ненасилля.

Відповідно до резолюції A/RES/61/271 Генеральної Асамблеї від 15 червня 2007 року, якою передбачено його проведення, Міжнародний день ненасилля є ще одним приводом для того, аби «пропагувати гасло ненасилля, в тому числі шляхом освітньої і суспільно-роз’яснювальної роботи». У резолюції підтверджується бажання «затвердити культуру миру, терпимості, розуміння та ненасилля».

Україна є членом Комітету ООН з прав людини, Комітету ООН проти тортур, Комітету ООН з ліквідації расової дискримінації, Комітету ООН з ліквідації дискримінації щодо жінок, Комітету ООН з прав дитини та Комітету ООН з економічних, соціальних та культурних прав.

Серед основних напрямів співробітництва України з ООН у сфері захисту прав людини є міжнародний інструмент моніторингу як Універсальний періодичний огляд з дотримання прав людини у країнах-членах ООН.

630_360_1443700643-5759
630_360_1443700643-5759

Професійне свято медичних працівників у сфері урології «День уролога» відзначають у світі щорічно 2 жовтня.

Урологія представляє область клінічної медицини, яка вивчає етіологію, патогенез, діагностику захворювань органів сечової системи, чоловічої статевої системи, захворювань наднирників та інших патологічних процесів в заочеревинному просторі і розробляє методи їх лікування і профілактики. Без кваліфікованого уролога зараз не можна уявити собі жодної сучасної клініки.

h_ru_den_urologa
h_ru_den_urologa

Сучасні проблеми вимагають сучасних рішень. Проблемні діти і підлітки завжди викликали з боку освітньої системи підвищену увагу і особливі підходи. Не рідко ця увага виявлялась своєчасним явищем і дозволяла домагатися позитивних результатів. Зняти з дитини клеймо важкого підлітка, це надзвичайно важка праця, що вимагає від педагога глибокого розуміння, любові і нескінченної турботи про внутрішній світ свого підопічного.

Міжнародний день соціального педагога став відзначатися зовсім недавно. На черговій XVII Міжнародної конференції соціальних педагогів, де серед учасників були представлені 44 країни і яка відбулася в Копенгагені в травні 2009-го року, було засновано це поважне професійне свято.

Міжнародний день соціального педагога

Іменини сьогодні святкують Давид, Костянтин, Ігор, Трохим і Олексій.

Вибір читачів за тиждень

Відео