Олег Снітовський

У Тернополі вручили ордени тим, хто врятував життя іншим (фоторепортаж)

Престижну громадську відзнаку отримали номінанти з України, Польщі та Німеччини. В актовій залі Тернопільської університетської лікарні відбулося шосте за рахунком урочисте вручення нагороди «За спасіння життя» імені академіка Леоніда Ковальчука.

01 (Copy)
01 (Copy)

Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять полеглих Героїв та видатного діяча в галузі охорони здоров’я і медичної освіти, лікаря та науковця, члена-кореспондента Національної академії медичних наук України, Заслуженого діяча науки і техніки України, багаторічного ректора Тернопільського державного медичного університету, професора Леоніда Якимовича Ковальчука, який пішов у засвіти саме 1 жовтня чотири роки тому.

Після спільної молитви за участю голови нагородної ради громадської організації «Орден за спасіння життя», архієпископа Тернопільського і Кременецького Нестора, голови облради Віктора  Овчарука, заступника голови ОДА Юрія Юрика та заступника міського голови  Тернополя Леоніда Бицюри присутні переглянули відеокадри про подвижницький життєвий шлях Леоніда Ковальчука.

Потім голова нагородної ради владика Нестор та секретар цієї ради Олександр Ковальчук вручили ордени «За спасіння життя» номінованим кандидатурам.

Орден отримав Василь Бліхар, головний лікар Тернопільської університетської лікарні, яка номінована на нагороду.

03 (Copy)
03 (Copy)

02 (Copy)
02 (Copy)

Також нагороди вручили лікарю-кардіологу з Житомира Миколі Кушніру, начальнику Управління ДСНС України у Тернопільській області, полковнику служби цивільного захисту Віктору Маслею, лікарю-травматологу Коломийської центральної районної лікарні, учаснику АТО, майору медичної служби, старшому ординатору відділення підсилення медичних підрозділів 66-го Військового мобільного госпіталю Ігорю Нижнику.

Ордени отримали і віце-президент Асоціації хірургів України Михайло Ничитайло та завідуючий хірургічним відділенням №1 Житомирської обласної дитячої лікарні Петро Русак.

05 (Copy)
05 (Copy)

Серед номінантів – три представники відділення Червоного Хреста м. Баутцен, що в Німеччиниі – Пітер Марк, Хольгер Бейер, Герт Райнер Лахманн та організатор доставки гуманітарних вантажів з Євросоюзу в Україну, благодійник з Польщі  Адам Форналь.

04 (Copy)
04 (Copy)

06 (Copy)
06 (Copy)

Також представників Червоного Хреста Німеччини та Польщі відзначено спільною грамотою Тернопільської обласної ради та Тернопільської облдержадміністрації за вагомий внесок у розвиток соціальної сфери Тернопільської області, активну життєву позицію в утвердженні милосердя, гуманізму, доброчинності  та тісну співпрацю.

Звертаючись до нагороджених та присутніх у залі, голова обласної ради Віктор Овчарук підкреслив, що заснована у Тернополі громадська відзнака  об’єднала медиків, військовослужбовців, волонтерів, рятувальників, капеланів, священнослужителів, вчених, студентів.

– Ця нагорода об’єднала людей з різних міст та різних країн і навіть, різних континентів. І щоб не говорили про прагматичність чи суворість сьогодення,  у цьому світі є дуже багато добра, самопожертви, самовідданості та героїзму. Бо кожен, хто отримує орден «За спасіння життя», виконав найшляхетнішу місію – допомогти ближньому.  Так, як робив це мій учитель, наставник, ректор Тернопільського державного медичного університету  Леонід Ковальчук, на честь якого заснована ця громадська відзнака. Ви надаєте безцінну допомогу нашим краянам. Адже сьогодні, коли наша країна потребує підтримки, ваші діяння безцінні, – зазначив голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук.

Привітав нагороджених і голова громадської організації «Орден за спасіння життя», старший військовий капелан В’ячеслав Кізілов.

– Сьогодні у залі дуже багато лікарів. Ми цього навіть не передбачали, але дійсно, людина планує, а Бог керує. І я дякую Богу, що нині усі ми разом, як одна єдина сім’я. Так, ми усі різні. Але нас об’єднує одне – любов. І це – найголовніша заповідь – любити ближнього.  Дякую усім вам, що ви є і цю любов і милосердя несете іншим. Упевнений, що ви є тим прикладом, еталоном,  що разом ми – сила, разом ми усе зможемо, – сказав отець В’ячеслав.

07 (Copy)
07 (Copy)

– Мій батько, завжди казав, що не потрібно реагувати на те, що хтось з тобою повівся некоректно, інакше, не залишиться часу на благії справи. І дійсно, його життєве кредо було – жити і творити добро. У нього, як хірурга, науковця – дуже багато послідовників. І нині я вітаю усіх номінантів і тих людей, які роблять добрі справи і яких спонукає на це любов, добро, жертовність, – сказав під час урочистостей син Леоніда Ковальчука, перший проректор ТДМУ, доктор медичних наук, професор, секретар нагородної ради громадської організації «Орден за спасіння життя» Олександр Ковальчук.

09 (Copy)
09 (Copy)

Урочистості завершилися концертом, на якому прозвучали українські патріотичні пісні.

08 (Copy)
08 (Copy)

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео