Чому протестуватимуть тернопільські профспілки?

1111

У Міжнародний день боротьби з бідністю, 17 жовтня, відбудеться Всеукраїнська акція протесту, до якої активно готуються українські профспілки. Такі акції проведуть і в регіонах. У Тернополі мітинг запланували на 9 жовтня біля пам’ятника Івану Франку, що на вулиці Сагайдачного.

4 жовтня в Тернопільському прес-клубі відбулася прес-конференція з участю голова Тернопільської обласної ради профспілок Андрія Присяжного. Він розповів, що причиною протесту профспілок стало внесення Урядом проекту державного бюджету на розгляд до Верховної Ради без погодження з представниками соціального діалогу, а також запропоновані знижені норми державних соціальних стандартів.

Андрій Присяжний наголосив на тому, що розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб значно занижений і становить 1 921 гривню, хоча за розрахунками ФПУ, зробленими на діючій законодавчій базі та нормах міжнародних конвенцій, цей показник має гарантувати працівникам мінімальний рівень оплати не нижче 7 700 грн. Крім того, оприлюднили питання грубого порушення органами державного управління майнових прав профспілок.

На зустрічі обговорили й те, що пропозиції профспілок щодо достатнього фінансування галузей бюджетної сфери відповідно до норм чинного законодавства та суспільне обурення щодо заяв Уряду про чергове значне підвищення ціни на природній газ для населення не врахували. Своє незадоволення висловили й представники Тернопільської обласної організації профспілок Оксана Піхурко і Володимир Кузів. Вони розповіли, що уряд жодним чином не відреагував на звернення Тернопільської обласної ради від 8 червня цього року про надання додаткової субвенції освітній галузі області.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео