Орест Сарматський

Мистецький десант висадився у найстарішому місті Тернопільщини (фоторепортаж)

Учасники Всеукраїнського іконописно-живописного пленеру «Вікно у Небо. Зарваниця-2018»зустрілися із інтелігенцією Теребовлі.

У залі Теребовлянської бібліотеки для дорослих творчу зустріч відкрила ініціатор її проведення, бібліотекар читального залу Надія Хома. Вона нагадала, що подібна імпреза вже друга за рахунком. Адже торік у цій бібліотечній залі учасники іконописного пленеру виставляли тут свої творчі доробки, які першими побачили десятки теребовлянців.

DSC_6348 (Copy)
DSC_6348 (Copy)

DSC_6295 (Copy)
DSC_6295 (Copy)

– Скажу відверто, на наших пленерах немає випадкових людей, – звернувся до зали керівник цьогорічного та попередніх пленерів, заслужений художник України Микола Шевчук. – Зауважу, що мої колеги-художники працюють не тільки для себе, але й для слави Господньої і держави, для того, щоб залишити гідну свою сторінку в образотворчому мистецтві України. Погодьтеся, що художник, як і поет, як і письменник, також є літописцем історії свого часу. І від того, наскільки вона буде збережена і наскільки яскраво звучатиме у майбутньому, залежить і від митців також. Цей проект ми вже вп’яте організовуємо з теребовлянцем, заслуженим журналістом України Олегом Снітовським. Задум такий виник ще до війни, до Майдану. І з Божою поміччю проведено п’ять живописних, іконописних та скульптурних пленерів. Зрозуміло, що такі акції досить затратні. Але  є люди, які розуміють важливість подібної богоугодної справи і допомагають нам. Зокрема, цьогорічний іконописно-живописний пленер відбувся за підтримки меценатів-благодійників. Так, наша колишня випускниця Теребовлянського вищого училища культури, яка зараз мешкає у Нью-Йорку, – Олена Беріт-Робінсон офірувала кошти для закупівлі дощок, на яких і були створені оці ікони, які ви тут бачите. Суттєву допомогу для проведення пленеру надав керівник компанії «Лан Агро Техніка» Мирослав Лобоцький, долучився і теребовлянський «Меморіал», і волонтери із громадської організації «Теребовлянська вежа» та за участі Національної спілки іконописців України. Важливо, що цими мистецькими акціями ми втілюємо задум митрополита Андрея Шептицького, який мріяв про те, щоб у Зарваниці була галерея сакрального мистецтва. Ікони, написані учасниками пленерів у Марійському духовному центрі, не тільки залишаються там. Окремі з них передано у Ватикан, українські храми Варшави та інших європейських міст. Це стосується і живописних творів, – сказав Микола Шевчук.

DSC_6283 (Copy)
DSC_6283 (Copy)

Також під час творчої зустрічі митці розповіли присутнім, як створювались окремі з полотен та ікон, котрі  вони привезли на імпровізовану виставку у бібліотеці. Окрасою мистецької імпрези стали музичні та поетичні виступи представників місцевої інтелігенції.

DSC_6347 (Copy)
DSC_6347 (Copy)

DSC_6324 (Copy)
DSC_6324 (Copy)

DSC_6311 (Copy)
DSC_6311 (Copy)

DSC_6280 (Copy)
DSC_6280 (Copy)

[caption id=«attachment_181426» align=«aligncenter» width=«1024»]

DSC_6263 (Copy)
DSC_6263 (Copy)

Фото автора[/caption]

Вибір читачів за тиждень

Відео