Тернопіль має на кого рівнятися

43641675_345219532892701_2884031064219582464_n

Серед нових тенденцій, спрямованих на можливість здобуття професії молодим матерям-студенткам, а також на покращення освітніх програм діє ініціатива «Університет, дружній до сім’ї».

«Університет, дружній до сім’ї» - це ВНЗ, який піклується про молоді студентські сім’ї, встановлюючи баланс між професійним та сімейним. Поява нового тренду в освіті буквально сколихнула європейські та американські вищі навчальні заклади. Тенденція підтримки молодих сімей у закладах освіти набуває все більшої популярності, а звідси і гендерна рівність, ніякої дискримінації у плані вибору професії чи вишу.

Щодо професійної діяльності молодих жінок, то потрібно створити необхідні умови, які б дозволили поєднувати репродуктивну і професійну функції, що дасть змогу забезпечити щасливе сімейне життя та достойне місце на ринку праці. Такі нововведення в освіті дають можливість підтримки сім’ї з боку соціуму, оскільки не завжди толерантне ставлення викладачів до студентів, що живуть повноцінним сімейним життям, відсутність сімейних гуртожитків, кімнат для батьків з дитиною призводить до створення громадянських шлюбів, де немає місця плануванню дітей.

Університети за кордоном знайшли вихід у складній, на перший погляд, ситуації. Напрями їхньої діяльності доволі різноманітні, але переважна більшість ВНЗ пропонують заочні програми, інші навпаки – надають конкретну інформацію і підтримку для своїх студентів. Наприклад, Каліфорнійський університет, Університет штату Іллінойс та Північно-Західний мають ресурсні центри для сімей, а також забезпечують можливості для супроводу дитини. У Мічиганському університеті така практика навіть дозволяє забезпечувати лікуванням молоді сім’ї.

Практика українських вузів, на жаль, не така масштабна, як у Німеччині чи інших країнах світу, але прикладом прогресу у цій сфері є сумський «Студентський лелека». Створення таких центрів в Україні надасть можливість захищати інтереси сімейних осіб, котрі вибрали навчання у вищих навчальних закладах. В Україні проект «Університет, дружній до сім’ї» реалізується в рамках тематичної програми «Інвестуючи у людей» за сприяння Міністерства освіти і науки України, Міністерства соціальної політики, а також фінансової підтримки Європейського Союзу.

На цей момент близько 40 вишів України виступили офіційними партнерами у проекті «Рівні можливості для здобуття професії молодими матерями-студентками у вищих навчальних закладах». Основна ціль проекту: сприяння гендерної рівності, поширення практики створення у вищих навчальних закладах України рівних можливостей для здобуття професії молодим матерям. Мета: сприяти формуванню бачення можливостей впровадження політики дружності до сім’ї в університеті за окремими напрямками. Одним із пріоритетів Угоди ЄС є цілковите залучення чоловіків/жінок до соціального життя, тому програма створення «дружніх університетів» відповідає нагальним потребам як суспільства, так і ВНЗ в цілому.

Ініціатива створення проекту має одне спрямування – умови підтримки для розвитку студентів і викладачів. На прикладі європейських країн дружні до сім’ї університети змінювали обличчя суспільства на краще, а також сприяли позитивним змінам, адже в умовах демографічних змін для університетів України постає гостре питання набору студентів і збереження власного кадрового потенціалу. Щоб підвищити престижність закладу, набуває ваги відпрацювання організації навчального та робочого процесу, яка була б «стриманою» не лише до професійного, а й до приватного життя студентів та викладачів. Така тенденція підтримки сім’ї у закладах/установах/організаціях в останні роки набуває все більшої популярності і стає взаємовигідною як для роботодавців чи керівників, так і для студентів/робітників, тобто модель «дружнього університету» відповідає всім напрямам діяльності прогресивного сучасного світу у сфері гендерної рівності.

Університети вдосконалюються і набувають значущих рис, рівняються з європейськими лише тоді, коли відбувається адаптація структури університету до потреб сучасної жінки, сім’ї чи осіб, котрі мають сімейні зобов’язання. Така підтримка сім’ї у навчальних установах дозволить жінкам, чоловікам реалізувати свій інтелектуальний та творчий потенціал, а також власні потреби у самореалізації і кар’єрі.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео