Орест Сарматський

За рік морква подорожчала на 60% (Агро-новини)

1102 (Copy)

Овочі борщового набору на початку жовтня суттєво подорожчали. У порівнянні із жовтнем минулого року ціна на лише на моркву зросла на 60%.

Про це повідомляє «Інфо-Шувар».

Зараз морква коштує утричі дорожче, ніж у жовтні 2016 р. Її вартість коливається у межах 7-12 грн/кг в залежності від якості.

Білоголова капуста подорожчала за три роки більш ніж удвічі. Зараз вона коштує 6-7 грн/кг. Столовий буряк подорожчав на 60%. Його середня ціна зараз 7 грн/кг.

За три роки ріпчаста цибуля подорожчала наполовину. Сьогодні її вартість сягає рекордних для України 7,5-8,5 грн/кг.

Практично не змінилася ціна картоплі у порівнянні з жовтнем 2016 р. Навіть якщо порівнювати з минулим роком, то вона подешевшала на 20%.

Плантація ківі окупиться після першого врожаю, - садівник

1101 (Copy)
1101 (Copy)

Кошти, вкладені у плантацію ківі, окупляться вже після першого врожайного року. Зазвичай урожай з куща ківі знімається на четвертий рік. Про це повідомив садівник В’ячеслав Кантур, який заклав плантацію на Черкащині, передає agroinsider.com.ua.

«Я вже точно знаю, що мінімум на рік цей термін можна скоротити завдяки певним технологіям, які ми відпрацювали», - розповідає садівник.

Він також повідомив, у скільки ж обійдеться закласти сад ківі.

«Вартість саджанців варіюється в залежності від того, яку партію берете. Якщо один саджанець, то це $10. Мені 500 саджанців ківі обійшлися по $5 за одиницю», - зазначає В’ячеслав Кантур.

Далі потрібно витратитися на шпалери, адже ківі - це ліана. Їй потрібна опора. Конструкція повинна витримувати навантаження до 100 кг. Такі шпалери обходяться близько $4 тис/га.

«Близько $2 тис. буде коштувати покращення ґрунтових умов. Тому що в Україні таких ґрунтів, в які можна просто посадити ківі, немає. Їх потрібно готувати під посадку: наприклад, якщо ґрунт сильно жирний (чорнозем), то слід додавати пісок. І ще близько $3 тис. доведеться витратити на догляд за рослиною протягом трьох років до першого врожаю», - продовжує фермер.

За його словами, в Україні ківі можна вирощувати екологічно чистим, адже природних шкідників та хвороб у рослини поки немає.

В’ячеслав Кантур вирощування ківі розпочав із пошуків ринків збуту. І він переконує, що рослини, вигіднішої за ківі, не існує.

«Якщо за яблука можна отримати €1 тис/га, за лохину - €12 тис, то мінімальна реалізація ківі при виході на промислове плодоношення становить €30 тис./га», - розповідає фермер.

Він додає, що попит на цю ягоду в ЄС задоволений на 60%. В Україні на сьогодні експортується 10 тис. т ківі, і у нас теж зростає культура споживання цього продукту.

Експерти зазначають, що плодоносити сад ківі може 50 років, але як показує практика, ківі дає урожай до 100 років.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео