Орест Сарматський

Фермерка повернула родючість ґрунту завдяки біогумусу (Агро-новини)

1201 (Copy)

У теплиці Любові Воронкової за сезон родючість ґрунту знизилася удвічі. Експерти порадили фермерці використати біогумус для відновлення ґрунту.

Про це повідомляє Український проект бізнес-розвитку плодоовочівництва.

Жінка разом з чоловіком вирощує томати та огірки на закритому ґрунті. Кілька років поспіль урожай досягав 10 тонн огірків за перший оборот. Проте, у 2017 році ситуація кардинально змінилася – урожайність впала до 5 т.

Однією з основних причин цієї ситуації є накопичення мінеральних солей у ґрунті, які потрапляють туди разом з поливною водою. Оскільки у багатьох виробників теплиці залишаються накритими протягом осінньо-зимового періоду, ґрунт не отримує атмосферної вологи у вигляді опадів та снігу, відтак карбонатні мінерали не змиваються. Це порушує склад ґрунту – коріння рослин не може нормально розвиватися через недостатню аерованість.

За її словами, біогумус безпечніший за гній, оскільки у ньому мінімальна кількість хвороб чи насіння бур'янів, його потрібно менше і працює він ефективніше.

– Для прикладу, у теплицю площею 9 соток потрібно в середньому до 600 літрів біогумусу (оскільки він має консистенцію ґрунтосуміші, вага залежить від вологості та величини копролітів і складає на цей об'єм в середньому 250-300 кг), в той час як гною потрібно кілька тонн, – ідеться в повідомленні.

Любов Воронкова також назвала ряд переваг використання біогумусу: він вноситься безпосередньо в лунку перед висадкою розсади, це можна зробити самотужки. Найголовніше – це врожайність. Вона повернулася до попереднього рівня, покращилися смакові якості продукції, а дозрівання відбувається на один тиждень раніше, що надзвичайно важливо для першого обороту вирощеного в теплиці.

– Мені результат дуже сподобався – збільшився врожай, рослини та плоди мають гарне забарвлення. А найголовніше, цей біогумус дуже легко вносити у ґрунт, додається невеликий об’єм препарату – тільки 600 л замість 2 т гною, тож я можу робити це самостійно з чоловіком. Мені вже не треба наймати робітників, як раніше, які б мали працювати у теплиці та вносити гній у ґрунт. Все це дуже легко та швидко робиться, – ділиться жінка.

На наступний сезон вона також планує придбати біогумус.

Індія відкрила ринок для українських яблук

1202 (Copy)
1202 (Copy)

За результатами роботи багатьох вітчизняних відомств фітосанітарні органи Республіки Індія прийняли рішення про відкриття власного ринку для яблук з України. Про це повідомляє прес-служба Асоціації Укрсадпром.

Українські яблука вже можна постачати в Індію за умови дотримання встановлених фітосанітарних умов.

– Індійською стороною визначені особливі умови поставки українських яблук, з метою забезпечення належного фітосанітарного контролю, до яких відносяться особливі температурні умови постачання, зокрема витримка яблук до моменту відвантаження з України при температурі 0 градусів за Цельсієм впродовж 13 днів, що має бути зазначено у фітосанітарному сертифікаті, – ідеться в повідомленні.

За словами голови асоціації Дмитра Крошки, Індія може повністю замінити російський ринок збуту.

– Індія спроможна повністю замінити російський ринок збуту, який був основним для українських яблук до 2014 року, а також призведе до необхідності покращити технології вирощування і зберігання, що не вимагалось для російського ринку, оскільки термін транспортування до Індії складає близько одного місяця. Крім того, це призведе до розвитку морської логістики фруктів при експорті з України і дозволить суттєво збільшити товарообіг між Україною та Індією, враховуючи обсяг і істотно більшу вартість українських яблук, порівняно із, наприклад, зерновими культурами, які експортуються до Індії, – зазначив Дмитро Крошка.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео