Тамара Коблик

16 жовтня в історії Тернопільщини

16

Цього дня народилися:

Байрак Григорій (1896, с. Гадинківці, нині Гусятинського району — 28. 07. 1983, м. Едмонтон, Канада) — вчитель, громадський діяч. Воював в УГА (поручник). Співзасновник і голова Братства українців-католиків Канади.

Гевко Роман (1964, м. Тернопіль) — вчений у галузі техніки. Доктор технічних наук (2000), професор (2001). Досліджує проблеми оптимізації параметрів збиральних с/г машин і гнучких транспортуючих систем, техніко-економічного обґрунтування застосування обладнання, машин і технологій. Автор 210 винаходів, 38 з яких впроваджено у виробництво, понад 100 наукових праць

1453318627_r-b
1453318627_r-b

Мокрицький Ювеналій (у чернецтві —  Йосиф; 1911, с. Хлопівка, нині Гусятинського району — 01. 05. 2002, м. Вудсток, шт. Іллінойс, США) — іконописець-ієромонах чину оо. Студитів. Займався іконописом, стінописом, книжковою графікою в Австралії, Бельгії, Іспанії, Італії, Канаді, Німеччині, США. Розписував і реставрував іконостаси, молитовниці, плащаниці, образи для соборів, церков, монастирів.

Околович Норберт (Okolowicz Norbert Tadeusz; 1890, с. Вовківці, нині Борщівського району —  після 1932, м. Варшава, Польща) —  польський художник, військовий діяч.  Автор праць.

Шолдра Діонізій (1925, м. Тернопіль — 29. 09. 1995, там само) — живописець, реставратор. Перебував у таборі для переміщених осіб у м. Ляндек (1945-50, Австрія). 1950 еміґрував до США.

dionizij-sholdra-memorialna-doshka
dionizij-sholdra-memorialna-doshka

Гугель Любомир (1932, с. Янів, нині Долина Теребовлянського району – 28. 06. 1998, м. Манассес, шт. Вірджінія, США) – службовець департаменту США, український філателіст. Після 2-ї світової війни переїхав до США, де проживав у містах Істон, Вашинґтон. Описав так званий “Віденський наклад марок УНР в “Українському філателісті” та інших ЗМІ. Автор інших публікацій у ЗМІ.

Кобринський Володимир (1873, с. Білозірка, нині Лановецького району – 17. 10. 1958, м. Коломия, нині Івано-Франківська обл.) – мистецтвознавець, етнограф, громадський діяч. Автор статей із етнографії та історії.

Степанюк Олександр (1960, м. Чортків) – військовий лікар. Полковник медичної служби.

Цей день в історії Тернопілля:

1667 – коло м. Підгайці Керим-Гірей почав переговори з Яном Собєським, і всього за чотири години вже був готовий трактат про «вічну приязнь і непорушний мир», так званий Підгаєцький договір.

1944 - атакуючий бій УПА-Захід з ротою НКВС в лісі біля села Яргора Монастириського району Тернопільської області (знищені 15 військовослужбовців)

1944 - У Скалатському районі в ніч бійці УПА в селі Остап , обеззброїла охорону підпалили спиртзавод і зникли.

1945 - засідка боївки СБ на НКВС в селі Білокриниця Гусятинського району Тернопільської області (загинув у бою командир райбоївки СБ, колишній чотовий УПА-Захід Богдан-Клим)ю

1977 – архиєрейська хіротонія уродженця уродженця с.Великі Фільварки Кременецького району архимандрита Севастіана (Пилипчука) в єпископа Кіровоградського і Миколаївського Українського екзархату Російської православної церкви.

1982 – футбольна команда «Нива» перемогою в чемпіонаті України серед команд колективів фізичної культури повертає Тернопільщині право участі у першості СРСР, здобуваючи путівку до другої ліги.

2005 – в Тернополі відбувся 12-ий всеукраїнський фестиваль молодіжного мистецтва «Нівроку-2005».

16 жовтня щорічно відзначається Всесвітній день продовольства. Цей день складно назвати святом, оскільки він нагадує всім людям про те, що існує глобальна продовольча проблема, яку потрібно терміново вирішити, щоб уникнути голоду в багатьох країнах світу.

Голод може стати найголовнішою проблемою, з якою зіткнеться людство вже найближчим часом через нераціональне використання всіх дарів землі. Щоб звернути увагу людей на ситуацію, що склалася, ООН створила Організацію продовольства і сільського господарства. У день її заснування з 1945 року і відзначають це свято.

Сьогодні лідери багатьох націй намагаються запроваджувати сучасні технології розвитку сільського господарства, які змогли б забезпечити їх країни продовольчими товарами в достатній кількості. Від цього залежить здоров'я і розумовий потенціал націй. Навіть сьогодні в країнах «третього світу» діти не можуть харчуватися здоровою їжею. Це може негативно позначитися на розвитку всього людства.

4000x3001_osen-urozhaj-fruktyi-yabloki-grushi-vinograd-yaschik
4000x3001_osen-urozhaj-fruktyi-yabloki-grushi-vinograd-yaschik

Здорове, правильне харчування, є одним з найбільш значущих аспектів способу життя людини і факторів його здоров’я. Давня мудрість говорить: «Ми є те, що ми їмо». Мета Всесвітнього дня здoрoвoгo харчування - залучення уваги громадськості до проблем харчування в сучасному суспільстві. Відзначається «Всесвітній день здoрoвoгo харчування » щорічно 16 жовтня.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, 80 відсотків усіх захворювань пов’язані тією чи іншою мірою з харчуванням, а 40 відсотків з них пов’язані безпосередньо з фактором харчування людини.

Всесвітній день здoрoвoгo харчування

Анестезія — втрата чутливості нервів. Штучна анестезія застосовується для знеболювання при хірургічних операціях. Розрізняють загальну, місцеву та спинномозкову анестезію.

Як свідчить історія, 16 жовтня 1846, зубний лікар Томас Мортон, провів операцію під ефірним наркозом. Це день у всьому світі і прийнято вважати Днем анестезіолога.

Першим ділом анестезіологія поширилася на хворих отримували різні оперативні втручання (хірургія та її відгалуження).

Анестезіологія — розділ медицини, який займається вивченням засобів та методів забезпечення анестезії (тобто втрати чутливості, в тому числі больовий) при різних гострих больових синдромах, шокових станах, травмах, хірургічних втручаннях.

4455_or
4455_or

Професійне свято лікарів алергологів-імунологів - «День алерголога» відзначається щорічно 16 жовтня.

Термін «алергія» вперше був введений віденським педіатром Клеменсом Фон Пірке в 1906 році. Він зауважив, що у деяких з його пацієнтів спостерігаються симптоми, які могли бути викликані певними речовинами - алергенами з навколишнього середовища, такими, як пил, пилок рослин або деякі види їжі. Протягом довгого часу вважалося, що гіперчутливість розвивається у зв’язку з порушенням функції імуноглобулінів Е, проте незабаром стало ясно, що численні механізми з участю різних хімічних речовин викликають появу безлічі симптомів, раніше класифікованих як «алергія».

День алерголога

16 жовтня 1958 року секретар американської компанії Farm Insurance Патриція Хароскі запропонувала відзначати нове свято, яке ми сьогодні знаємо як День Шефа або День Боса. Офіційно це свято затвердили у 1962 році в штаті Іллінойс, потім його почали святкувати в більшості штатів Америки.

Головна ідея свята полягає у виявленні вдячності працівників своєму начальнику за його чесність та справедливість. Ця ідея знайшла своїх прихильників у багатьох країнах світу: а Англії, Австралії, ПАР і т.д. Жителі цих країн 16 жовтня кажуть «спасибі» своїм босам, оскільки ті практично цілодобово займаються розвитком ввірених їм структур і, звичайно ж, піклуються про благополуччя підлеглих та приємну робочу атмосферу в офісі. Професія начальника — це посада, яка не знає вихідних. Ці люди іноді подовгу не бачать своїх рідних, оскільки присвячують своє життя роботі. День шефа — це привід згадати про те, що будь-який бос - це, перш за все, людина, яка має свої інтереси та прагнення.

93dog-boss
93dog-boss

Іменини сьогодні святкують Денис, Іван.

Вибір читачів за тиждень

Відео