Отець Ярослав Шевчук: Досвід таборів дає вміння будувати злагоджену команду молоді

34817408_10204809054782993_3951070823682408448_n

У Тернополі все більшої популярності набуває школа християнського аніматора (ШХА) – заклад незвичного формату для молоді, який прагне навчитися основних правил праці із дітьми під час літніх таборів «Веселі канікули з Богом», аби допомагати отцям-парохам в організації різних заходів і просто бути ближче до дітей. Це можливість для аніматорів бути активнішими у церкві та показувати дорогу любові Христа до дітей, до молоді. Про Школу християнського аніматора спілкуємося із її директором о. Ярославом Шевчуком.

- Коли така школа була заснована в Тернополі і чи є її аналоги в Україні?

- Ця школа заснована у Тернополі 2012 року. З тих пір школа набирає обертів і функціонує при Тернопільсько-Зборівській архиєпархії.

Загалом в Україні подібних закладів більше п’яти. А свій початок ШХА бере зі Львова, де її заснували отці селезіани. Це згромадження, заснував отець І. Боско, святим молоді, як його дуже часто називають, той, що любив молодь і дуже багато працював для неї. Нині це згромадження активно продовжує його працю. Коли воно прийшло в Україно, то потребувало помічників, які б допомагали отцям працювати із молоддю.

Цю ідея зі Львова поширилась до Тернополя, а також до Києва та Івано-Франківська. Минулого року ми допомагали організувати її у Чорткові. З презентацією ШХА були в Червонограді, де вона зараз доволі активно розвивається. Невдовзі цей проект презентуватимемо в Одеському екзархаті, щоб і там запалити іскру аніматорства для місцевої молоді.

- Яка мета ШХА?

- Засновники ШХА мають намір привити любов молодих людей, щоб вони були активними у церкві, у своєму релігійному житті, глибше пізнали Бога самі і передавали цю любов своїм молодшим друзям під час праці на таборах чи в іншій духовній праці.

- Хто навчається у ШХА, чи є обмеження у віці, статі, чого вчать і скільки вчаться?

- У школі аніматорства не має обмеження у віці. До неї приходять молодь, студентами, яких ми називаємо аніматорами, хлопці і дівчата від 15 років. Аніматор – це той, хто готовий взяти повну відповідальність за інших дітей під час різних заходів.

- Коли відбуваються заняття і де?

- Заняття у ШХА розпочинають із жовтня і відбуваються орієнтовно раз на місяць. Маємо 10 робочих зустрічей у суботу, о 10-й годині ранку, коли студенти вже не навчаються. Навчання у школі триває три роки. За цей період можна детально зрозуміти, що таке аніматорство, його основи та місце аніматора у церкві. Ці базові знання згодом переходять у практичні вміння організовувати змістовні заходи, використовувати ігри і театральне мистецтво в різних ситуаціях. Такий досвід таборів дає вміння будувати злагоджену команду.

- Де відбуваються навчання?

- Навчання аніматорів відбуваються при Тернопільській вищій духовній семінарії у смт Велика Березовиця Тернопільського району. Цього року плануємо змінювати локації, щоби навчання проходило ще більш цікаво, щоби знання, які хочемо донести до студентів, краще сприймалися і вони брали активнішу участь у цьому навчанні.

- Хто проводить навчання, кого можна назвати вчителем?

- Для навчання молоді зазвичай підбираємо викладачів, які є цікавими у повсякденному житті і мають хороші знання. У навчальних планах - лекції з ораторського мистецтва, риторики, театрального мистецтва, основ аніматорства та правила аніматора. Вивчаємо пісні, які можна застосовувати під час молитов, заходів та зборів. Все це формує загальну візію аніматора. А навчання загалом нагадує місце вільного простору, вільного спілкування вільних людей, а не є класичними школою чи університетом.

- Коли буде новий набір у ШХА, де можна записатися?

- ШХА розпочинає новий навчальний період із жовтня. Детальну інформацію про неї можна знайти в інтернеті на сайті: animator.org.ua чи у священиків на парафіях.

- Вже багато років поспіль по парафіях діють дитячі літні таборі «Веселі канікули з Богом». Хто їх організовує і як вони відбуваються?

- Табори при парафіяльних спільнотах організовує ШХА. Аніматори у співпраці із семінаристами Тернопільської вищої духовної семінарії за благословення архиєпископа і митрополита Василія Семенюка, який особливо заохочує священиків, щоб вони долучалися, проводили табори у себе на парафіях, бо це є добра нагода   організовувати молодь, щоб вона ходила до церкви і зростала у християнському дусі, як це не раз повторював святий Іван Боско.

- Чи є зимові табори?

- У такому форматі, як літні, немає. Але протягом кількох років ми тісно співпрацюємо з майстернею «Миколай про тебе не забуде». ШХА розпрацьовувала програму для цих майстерень таким чином, аби діти напередодні свята приходили до храму, послухали якусь цікаву релігійну історію і створили щось оригінальне власними руками. Це чудова можливість зробити якийсь виріб і подарувати його своїм батькам, рідним або воїнам АТО. Це дає можливість дітям розвиватися творчо, інтелектуально, бо крім коротенької катехитичної науки та спільної молитви діти вчаться робити милосердні справи для інших, для тих, хто їх потребує особливо.

- Дякую за цікаву розмову.

Розмовляв Роман Комінярський Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео