У прокуратурі зацікавилися нелегальними автозаправними станціями Тернопільщини

original

Сьогодні, 17 жовтня, керівники  правоохоронних органів Тернопільської області та контролюючих служб (ГУ Держпродспоживслужби в області, Держгеокадастру, управлінь ДАБІ, Держпраці в області)  зібралися, аби якомога ефективніше організувати роботу правоохоронців з питань протидії нелегальній діяльності автозаправних станцій та автогазозаправних пунктів. 

За словами прокурора області В’ячеслава Перча, на ринку нафтопродуктів держави склалась критична ситуація. Вона пов’язана із збільшенням кількості нелегальних автогазозаправних станцій і пунктів, а частка тіньового ринку пального сягнула 20-50%, і ця цифра продовжує збільшуватись, повідомляють у прес-службі прокуратури Тернопільської області.

За даними Рахункової палати, через існування тіньового ринку палива за останні два роки державний бюджет недотримав майже чверть мільярда гривень акцизного податку з пального. Таке становище не може залишатись поза увагою державних органів і структур, уповноважених виявляти та вживати заходи до припинення відповідних правопорушень, а за наявності підстав – здійснювати досудове розслідування  злочинів, пов’язаних із діяльністю таких нелегальних об’єктів.

На території області обліковано майже дві сотні автозаправних станцій та автогазозаправних пунктів. Водночас, збільшення частки тіньового ринку пального та критична ситуація, пов’язана зі зростанням кількості нелегальних автозаправних станцій та автогазозаправних пунктів, вказують на необхідність вжиття додаткових заходів з протидії їх незаконній діяльності.

IMG_9612
IMG_9612

Заступник прокурора області Ігор Топилко наголосив, що особливої уваги вимагає виявлення та припинення функціонування нелегальних АЗС/АГЗП, які працюють без належно оформлених документів на право землекористування, з порушенням екологічних норм, за відсутності дозволів на будівництво та введення в експлуатацію об’єктів нерухомості.

Актуальним залишається питання дотримання законодавства про працю, насамперед щодо належного оформлення трудових відносин, а також правил безпеки на виробництві.

Наявність таких об’єктів підвищеної небезпеки та їх розміщення у будівлях з порушенням вимог пожежної безпеки створює загрозу життю і здоров’ю громадян.

З урахуванням пропозицій керівників правоохоронних та контролюючих органів  учасники наради визначились із  створенням спільної міжвідомчої  робочої  групи з питань протидії нелегальній діяльності автозаправних станцій та автогазозаправних пунктів. Також запланували заходи щодо виявлення та припинення кримінальних правопорушень, пов’язаних із незаконним виготовленням, зберіганням, збутом або транспортуванням з метою збуту підакцизних товарів, фіктивним підприємництвом, ухиленням від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів).

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео