Орест Сарматський

Виробники гречки приречені на банкрутство — фермер (Агро-новини)

2001 (Copy)

Фермери, які цього року зробили ставку на гречку, приречені на банкрутство. Таку думку висловив директор СТОВ «Перемога» Микола Малієнко, в ексклюзивному коментарі Kurkul.com.

За його словами, врожайність гречки у цьому році, вища за минулорічні показники — 1,4-1,5 т/га проти минулорічних 0,9-1 т/га.

«Але ця врожайність дуже мала відносно витрат сільгоспвиробників на вирощування гречки», — зазначає фермер.

Цього року ситуація з гречкою в Росії не краща, ніж в Україні. Там прогнозують скорочення урожаю на 10-15% та подорожчання продукції удвічі. Але навіть такі прогнози невтішні для українських виробників.

«Проблема реалізації російської гречки у Європі та Україні існує і буде існувати ще не один рік. Якщо ми не зробимо перепоні і не введемо держмито, яке якраз можна спрямувати на дотації сільгоспвиробників, то українські виробники фізично і економічно не зможуть далі вирощувати цю культуру», — наголошує Микола Малієнко.

За його словами, поки прогнозувати чи вплине подорожчання гречки в Росії на вартість цієї продукції в Україні ще рано.

Ціна української землі виросте в 3,5 рази — Світовий банк

Світовий банк прогнозує зростання цін на с/г землю при відкритті ринку землі з $1 до $3,5 тис./га. Про це розповіла директор Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови Сату Кахконен, передає AgroPolit.com.

«Коли ми робили ці розрахунки, то брали за основу модель, яку збирався використовувати уряд України. Згідно з нею, тільки резиденти, громадяни України, мали право купувати землю. Принаймні, у найближчому майбутньому. Ціна на землю залежатиме від низки факторів. Передусім від того, які обмеження будуть на купівлю, чи зможе земля використовуватися як застава. Це критичний момент з точки зору повноцінного функціонування ринку. Наша команда дійшла висновку, що на першому етапі після відкриття ринку землі ціна буде нижчою. Можливо, $1-1,5 тис/га. З часом, коли ринок стане більш зрілим, ціна підвищиться до $3-3,5 тис. Для того, щоб такі ціни колись сформувалися, мусить з'явитися прозора система ринку, доступний, відкритий для всіх реєстр земельних ділянок з їхньою вартістю», — зазначила вона.

2002 (Copy)
2002 (Copy)

Вибір читачів за тиждень

Відео