Орест Сарматський

Дефіцит гречки призведе до її подорожчання – прогноз (Агро-новини)

2301 (Copy)

Цього року цінова ситуація попередніх років, коли Україна завозила гречку з Китаю і ціна на полицях злетіла в 3 рази, може повторитися. Фермери віддають перевагу більш маржинальним експортним культурам, а пропозиція з боку РФ може скоротитися на 10-15%.

Про це в ексклюзивному коментарі Kurkul.com повідомила керівник відділу аналітики та даних MarcoPolo Commodities Олена Нероба.

– Сьогодні під тиском казахської пропозиції ціна у переробників знижується, що робить культуру ще менш привабливою для українських виробників. Несуттєву підтримку цінам може дати історично низький урожай в ряді регіонів РФ, де через негативний погодний сценарій в Сибіру, на Алтаї та інших регіонах спостерігається недозрівання зерна і складності зі збираням, – повідомила експертка.

За її словами, початкові запаси гречки в розмірі 60 тис. т можуть покрити менше третини річного споживання. Україна зібрала 132 тис. т гречки, решта – близько 30 тис. т, буде імпортована з РФ і Казахстану.

Вона додала, що у поточному МР під гречку в Україні було відведено 107 тис. га, але через низьку рентабельність вже з наступного року ця цифра може скоротитися у два рази.

Пасічники прогнозують зростання ціни на мед удвічі

2302 (Copy)
2302 (Copy)

До весни вартість українського меду може зрости щонайменше удвічі. Прогнозом від українських пасічників поділився комерційний директор ТОВ «Бартнік», голова правління Української асоціації експортерів та переробників меду Вадим Паньківській, передає agroinsider.com.ua.

Нагадаємо, за 9 місяців 2018 року експорт меду з України знизився на 40%.

– Ціни, встановлені сьогодні ринком, пасічники не вважають адекватними. За їхніми прогнозами, ціна на український мед до весни 2019 р. має зрости щонайменше вдвічі, – говорить він.

За його словами, в лютому-березні 2018 р. експортери меду протягом двох тижнів штучно підвищили цінову планку закупівлі майже до $2/кг.

– Бджолярам це сподобалося, і вони сподіваються, що така ситуація знову повториться. На сьогодні закупівельна ціна меду в середньому становить $1,3-1,5/кг, – уточнює Вадим Паньківський.

Заступник голови Асоціації пасічників України, керівник Товариства пасічників у Білій Церкві Петро Вергелес, вважає позицію бджолярів виправданою.

– Продавати кілограм меду за ціною двох пляшок мінеральної води – це злочин по відношенню до своєї праці. Не може в Україні мед коштувати $1, коли в сусідній Білорусі його ціна близько $3, а в Молдові – €3,5, – вважає він.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео