Віра Олександрович

Дискусія: чи можна зробити Тернопіль безпечнішим містом? (фото, відео)

У Тернополі дбають про безпеку містян, стверджували представники місцевої влади і правоохоронних органів під час круглого столу на тему «Діалог задля безпеки». Втім, фахівці відверто визнавали – проблеми у цій сфері ще є.

Модерувала експертне обговорення вчора, 22 вересня, аналітик, експерт з безпеки у громадах в організації «Експертний центр із прав людини» Уляна Шадська. Саме вона намагалася підказати учасникам зустрічі, як можна виправити ту чи іншу ситуацію.

Круглий_стіл
Круглий_стіл

– Я вже працювала у багатьох громадах, – каже вона. – Помітила: коли ми пропонуємо створити якісь проекти людям, то вони краще знають, що насправді потрібно громаді.

Безпека, на її думку, це – дуже широке поняття, що включає у себе і екологію, і техногенну безпеку та інше, тому до вирішення серйозних проблем мають долучатися різні служби, у тому числі – рятувальники, а також правоохоронці. Це вже довів досвід інших міст, де працювали експерти. Зокрема, Уляна Шадська розповіла про Ірпінь.

Із безпекою у Тернополі – майже все у порядку, впевнений заступник міського голови Леонід Бицюра. Натомість у питаннях співпраці із громадськістю, на його думку, все-таки повинна домінувати професійна думка.

– Є питання, за які відповідає громадянське суспільство, а є питання, на які повинні відповідати фахівці, – каже він. – Ніколи звичайні громадяни із загальною освітою не зможуть протистояти організованим професійним групам. Тобто якщо у громадській безпеці звичайні люди зможуть до чогось долучитися, якщо у пожежній безпеці можуть підсобити, то у деяких питаннях – ні, жодним чином. Адже це, трапляється, несе ризик для самої громади!

Круглий_стіл2
Круглий_стіл2

Зйомки із відеокамер часто можуть допомогти розкрити злочини

Кожен повинен займатися своєю справою, погодився голова ГС «Рада голів ОСББ  Тернополя» Сергій Лупак. Найбільшу проблему він, до речі, вбачає у діяльності так званих «Лотерей», а насправді – клубів ігрових автоматів. Інша біда – автомобілі, залишені водіями у «зелених зонах».

Саме він запропонував правоохоронцям тісніше співпрацювати із головами ОСББ. Мовляв, часто вони навіть своїх дільничних не знають. До того ж, у багатьох домах, де діють об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, є відеонагляд. Зйомки з тих камер часом можуть допомогти розкрити злочини. Але правоохоронці, за словами пана Лупака, цим нехтують.

Лупак
Лупак

Безпека громадян є одним із пріоритетів у діяльності патрульної поліції, наголосив начальник управління патрульної поліції в Тернопільській області Богдан Шевчук. Саме через це правоохоронці проаналізували статистику щодо місць, де найчастіше стаються аварії, у яких страждають пішоходи. Найпроблемнішими виявилися вулиця Руська, дороги біля Центрального ринку і обох автостанцій. Тож наразі патрульні запропонували встановити спеціальний турнікет на вулиці Живова. Згодом такі ж облаштують і на інших вулицях, де існує небезпека для пішоходів.

Богдан Шевчук визнав, що правоохоронцям у розкритті злочинів дійсно дуже допомагає те, що у Тернополі – багато відеокамер. Єдине побажання – аби якість техніки, а відповідно – і зображення, була трохи кращою.

Окрім того, Богдан Шевчук нагадав, що у Тернополі починає працювати проект «Поліна» – задля профілактики випадків насильства у родинах. Значну увагу поліцейські також приділяють роботі із молоддю. Це спрацьовує як профілактика.

Люди часто бачать інші пріоритети щодо власної безпеки, ніж поліція

Тернопіль – одне із найбезпечніших міст України, згідно із даними загальнонаціонального аналізу, який роблять у Міністерстві внутрішніх справ, підкреслив заступник начальника відділу превенції Тернопільського відділу поліції, майор поліції Сергій Вишовський.

Правоохоронці
Правоохоронці

– Втім, ідея спільного прийому громадян із головами ОСББ – дійсно має сенс, – визнає він. – Таку співпрацю варто налагодити.

До того ж, фахівець наголосив на необхідності облаштування у будинках спеціальних місць для зберігання велосипедів і дитячих колясок. Сергій Вишовський впевнений, що крадіжок такого майна тоді стало б набагато менше.

Бицюра_Шевченко
Бицюра_Шевченко

Підтримав колегу заступник начальника Тернопільського міського відділу управління ДСНС у Тернопільській області Володимир Солотвінський.

Критику правоохоронцям довелося вислухати від Володимира Шевченка – представника Уповноваженого Верховної ради із прав людини у Тернопільській області, експерта Коаліції ГО «Тернопільський центр реформ».

– Ми якось після спілкування із поліцією робили дослідження, – пригадує він. – Правоохоронці надали нам цифри і пояснили, які напрямки, на їхню думку, є пріоритетними у плані безпеки. Втім, коли ми опитали звичайних людей, то виявилося, що вони ставлять зовсім інші пріоритети.

Основне
Основне

Програмний менеджер ГО «Інститут миру і порозуміння» Ольга Корабльова розповіла власне про приклад створення координаційного Офісу безпеки в одному із міст України. На її думку, саме така платформа сприяє порозумінню і співпраці між фахівцями, які відповідають за різні сфери.

На останок, заступниця начальника відділу охорони здоров'я і медичного забезпечення Тернопільської місткої ради Ольга Ярмоленко закликала усіх подбати про безпеку власного здоров’я. Мовляв, підписати декларації із сімейними лікарями усім слід до 1 січня 2019 р. (про те, що також говорили під час дискусії, читайте ТУТ прим.).

Фото і відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео