Віра Олександрович

Такі справи: понад 500 ліцензій уже відібрали на Тернопільщині

Алкоголь

За продаж неповнолітнім алкоголю і цигарок підприємцям на Тернопільщині анулювали 30 ліцензій. А загалом за порушення відібрали аж 510 таких дозволів.

Про це повідомили у Секторі комунікацій Головного управління Державної фіскальної служби (ГУ ДФС) в області.

– За 9 місяців до скарбниць територіальних громад Тернопільщини надійшло 82 млн грн акцизного податку із роздрібного продажу підакцизних товарів, – кажуть у податковій. – Лише у вересні бюджети отримали 10,8 млн грн податку.

Як повідомили в управлінні контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів Головного управління ДФС у Тернопільській області, із кожної одиниці проданої вроздріб підакцизної продукції 5% від її вартості спрямовують до місцевих бюджетів у вигляді акцизного податку.

– Відповідно до закону, роздрібна торгівля алкогольними напоями і тютюновими виробами передбачає наявність у суб'єктів підприємницької діяльності відповідних ліцензій, – пояснюють фахівці. – Загалом у Тернопільській області на початку жовтня діючих ліцензій було 4 514, у тому числі: 2 493 – на право здійснення роздрібної торгівлі алкоголем і 2 021 – на право здійснення роздрібної торгівлі тютюном.

Водночас після перевірок довелося анулювати 279 «алкогольних» ліцензій і 231 – «тютюнових». У тому числі, за порушення вимог ст. 15-3 Закону від 19.12.1995 р. за №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» (зі змінами та доповненнями) в частині продажу алкогольних напоїв і тютюнових виробів особам, які не досягнули 18 років, анулювали 30 ліцензій: 20 – за продаж алкоголю і 10 – за продаж цигарок неповнолітнім.

– Загалом із початку року провели 173 перевірки суб’єктів господарювання, які здійснюють роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами, – звітують у податковій. – Відтак, довелося застосувати фінансові санкції на суму майже 2,8 млн грн. Фахівці встановили 179 порушень норм Закону від 19.12.1995 р. за №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів».   

Зокрема, під час перевірок задокументували: 72 факти торгівлі алкогольними напоями за цінами, нижчими від встановлених мінімальних оптово-відпускних або роздрібних цін, 38 – реалізації алкогольних напоїв на розлив для споживання на місці, 30 – роздрібної торгівлі алкоголем особам, які не досягнули 18 років, 17 – здійснення підприємцями торгівлі алкогольними напоями і тютюновими виробами без відповідної ліцензії.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео