Олег Снітовський

Згадали духовного бунтаря з Тернопільщини (фоторепортаж)

У Тернопільській Українській гімназії імені Івана Франка відбувся вечір-спомин, приурочений 80-річчю Ігоря Герети.

Як розповів директор гімназії, відмінник освіти України Анатолій Крижанівський, у навчальному закладі стало доброю традицією вшановувати особистостей, які залишили особливий, добрий слід в культурі чи інших сферах життя нашого краю, або нині примножують його духовне надбання.

Й Ігор Герета – один із них.

- Це – знакова особистість як для Тернополя, так і для нашого краю. Але на жаль, як це буває у нас часто, людину по-справжньому оцінюють тоді, коли вона відходить у вічність… Це була людина енциклопедичних знань, мистецтвознавець, археолог, етнограф, унікальна особистість. Тому про нього потрібно розповідати і дітям, і дорослим нашим краянам, - сказала автор сценарію та одна із ведучих імпрези «Духовний бунтар і пророк Тернопілля», вчитель української мови та літератури Української гімназії Галина Слюзар.

І ось, в актовій залі перед присутніми почалось розгортатися літературно-мистецьке дійство, наповнене спогадами побратимів Ігоря Герети, документальними кадрами, які повернули глядачів у прижиттєві часи нашого земляка. На екрані демонструвалися світлини, архівні документи, які відображали багатогранність особистості Ігоря Герети.

- Знаєте, я сьогодні тут, на цьому прекрасному вечорі, подумки провів такий аналог. От, наша Україна… Скільки її б’ють, нищать, принижують, а ми – живемо. Й Ігор таким був.  Навколо нього були і кпини, і підсміхання, а він – жив. Тому що він жив тією Україною. Він був істинним образом українства. Можливо, знедоленого, не так вже і файно вбраного, але настільки душевно багатого, настільки з проникливим мисленням, з філософією й мудрістю, що саме він для мене – образ України. Він міг так спілкуватися, що ти сам проникався тією розмовою, пізнаючи самого себе, насичуючись як джерелом, наповнюючи себе великою енергетикою, - поділився своїми дуками учасник вечора-спогаду про Ігоря Герету поет і публіцист, громадський діяч Олег Герман.

- Як завжди, гімназія організувала прекрасний захід. Вибрали особливий, теплий мистецький формат. Це була неформальна розмова, щире спілкування, спогади про людину, яка не тільки долучилася до духовного розвитку Тернополя і області, але й України, людина, яку радянська влада переслідувала… Це він започаткував низку організацій, які й досі функціонують, як стрижневі, національно-патріотичного спрямування. Це і «Просвіта», і наукове товариство ім. Т. Шевченка, і, зрештою, Інститут Національного відродження, який він заснував у 1991 році. Ігор Герета був генератором ідей і творив середовище, гуртував людей, що змінювали духовний, національний простір, - резюмував заступник міського голови Тернополя Леонід Бицюра.

Лунали того дня і вірші, й пісні, й вокально-хореографічні номери юних гімназистів, як своєрідний  вінок вшанування знаному землякові.

[gallery order=«DESC» columns=«1» size=«full» link=«file» ids=«185358,185359,185360,185361,185362,185364,185365,185366,185367,185368,185369»]

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео