Оксана Бучко

Що робити тернополянам, аби не мовчати поруч з іноземцями?

Boy-Say-Do-you-speak-English

Початковий рівень володіння іноземною мовою – не єдина причина мовчанки у присутності іноземців. Спілкування уникають і ті, у кого є навички, здобуті роками, що свідчать про високий рівень, підтверджений сертифікатами. Як перестати боятись вчити мову у дорослому віці та використовувати знання, навіть якщо вони мінімальні, розповіла тернополянка Антоніна Палецька.

44962015_487491408403029_5053458932790460416_n
44962015_487491408403029_5053458932790460416_n

Кандидат педагогічних наук, викладач іноземної мови в IT Step University Антоніна Палецька (27р.) запевняє:

– Володіння іноземною мовою – одне з найактуальніших must have сьогодення. Зазвичай люди діляться на дві категорії – «сміливці» і «боягузи». До першої категорії належать люди, яким достатньо мінімального рівня володіння іноземною, щоб спілкуватися без перешкод із іноземцями. В той час як друга категорія відома страхами та комплексами, за якими ховаються роки праці та навчання, тисячі слів, правила граматики та фонетики, розкладені на поличках, а головне – високий рівень володіння іноземною мовою (зазвичай підтверджений тестами чи сертифікатами, а не живим спілкуванням). Третю категорію, мабуть, варто виділити окремо – «знаю, вмію, не боюся». І до неї потрібно переходити з  першої за допомогою навчання і вдосконалення свого рівня, з другої – за допомогою пошуку можливостей практикування мови з її носіями. Останнє є важчим завданням.  Ми можемо вивчати базові аспекти, штудіювати слова, вирази, кліше, але залишається питання: «Як же згадати і безпомилково застосувати набуті навички та знання в умовах реальної комунікації?

Для цього потрібно:

Поповнювати свій лексичний запас

- Володіння іноземною мовою передбачає знання певної кількості слів та оперування ними у процесі комунікації, в той час як недостатньо сформовані лексичні навички можуть стати причиною виникнення мовних та психологічних бар’єрів.

- Слідкування за виникненням та розробкою нових методик, розвитком мнемо-технік та інших прийомів, які допомагають поповнювати словниковий запас нетрадиційними та цікавими шляхами.

Читати іноземною мовою.

Сьогодні існує чимало сайтів, які пропонують списки книжок з розподілом за рівнями, також можна звернути увагу на блоги, статті та електронні журнали. Читання іноземною мовою (спочатку адаптованих текстів, а згодом автентичних) надасть можливість опанувати кліше, ідіоми, фразеологізми, сталі вирази, а також забезпечить умови для засвоєння правильного слововживання, яке потребує не лише знання слів, а й уміння маніпулювати ними у висловлюваннях.

Говорити!

- Говорити слід перш за все самим з собою – тобто, думати іноземною мовою. Непогано буде вести щоденник, занотовувати думки чи ідеї. Говорити іноземною, як тільки випадає нагода. Подорожувати, говорити з носіями мови, відвідувати розмовні клуби…

Не боятись мовних клубів, де власне і можна зустріти іноземців.

Дуже часто доводиться чути запитання про те, чи можна приходити на клуби розмовної мови із початковим рівнем володіння іноземною мовою. Так! Це потрібно робити! Адже так отримуєте можливість використати те, що ви із завзяттям вчили, використати опанований матеріал в реальній ситуації, зрозуміти, куди він не підходить, а де в розмові існує ідеально підготовлене місце для нього. Головне не боятися робити помилки, адже, як сказав німецький вчений Дітріх Бонгеффер, «найбільша помилка, яку можна зробити у житті – це боятися помилитися».

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео