Віра Олександрович

Гроші на Тернопільщину можуть прийти насамперед із Німеччини і Польщі (фото, відео)

Основне

Механізми залучення інвестицій у Тернопільську область сьогодні, 30 жовтня, окреслили міжнародні експерти. При цьому гості наголосили: потенціал у нашого краю є, залишилося тільки розумно ним розпорядитися.

У нараді з цього приводу взяли участь члени наглядової ради Установи «Агенція регіонального розвитку у Тернопільській області», представники місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування області, а також – Офісу із залучення та підтримки інвестицій (ДУ «Юкрейнінвест») та експерти Програми «U-LEAD з Європою» (про це «Терен» також писав ТУТ прим.).

Гості2
Гості2

Нагадаємо, позитивна динаміка надходження інвестицій від представників бізнесу області спостерігалася протягом минулого року і збереглася у 2018-му. Загалом у реальний сектор економіки краю за вказаний період вклали майже 11 мільярдів гривень. Це, на думку присутніх, свідчить про хороші перспективи, адже ми дійсно можемо бути привабливими для зовнішнього інвестора. Про це свідчить хоча б наявність підприємства СЄ «Борднетце», що виготовляє у нас комплектуючі до авто кількох марок.

Втім, не все так просто. На застосуванні системного підходу, а також аналізі пріоритетного сектору для розробки маркетингових інструментів, закцентував керівник групи радників Програми «U-LEAD» Матіас Морґнер.

– Тернопільщина має потенціал, тому необхідно демонструвати його, беручи участь у різноманітних проектах, – каже експерт. – Серед позитивних змін, які відбуваються вже зараз, я відзначу досить відчутне покращення стану автошляхів. Нагадаю, однією із головних умов залучення зовнішнього інвестора є належна інфраструктура.

Основне
Основне

Експерт із питань залучення інвестицій Програми «U-LEAD з Європою» Душан Кулка наголосив на доцільності розвитку туризму за рахунок успішної діяльності місцевих підприємств, а також грамотному й практичному використанні наявних ділянок. Зокрема, експерт просив не віддавати під сонячні електростанції ті землі, які можна використати із більшою користю в інших сферах.

– Не варто вам враховувати ІТ-сектор як можливість залучення іноземних інвестицій, – каже він. – Так, потенціал у вас є, але краще його використати для налагодження співпраці із потужнішими центрами, де ці технології розвинуті краще. Наприклад, зі Львовом.

Учасники2
Учасники2

Окрім того, експерт вказав, звідки найшвидше Тернопільщина може отримати інвестиції. Насамперед варто розраховувати на тих, хто вже розвинув бізнес у Східній Європі, а тепер хоче йти далі, бо йому бракує ринків. При цьому Німеччину і Польщу у плані залучення грошей варто розглядати взагалі окремо, вважає Душан Кулка.

Сприятиме притоку грошей, як каже пане Кулка, і логістика. Проте експерт її розглядає як похідне, підтримку інших галузей. Мовляв, логістика сама почне активно розвиватися після вкладення коштів в аграрний бізнес або харчову промисловість.

Кулка1
Кулка1

Залучення інвестицій – це одне з ключових завдань, у напрямку якого органи місцевого самоврядування, територіальні громади, а також міста області повинні об’єднати свої зусилля, підсумували учасники наради.

Фото і відео авторки

Довідка. На Тернопільщині вже функціонують 4 Центри підтримки підприємництва, створені у рамках співпраці між нашою областю і Міністерством інвестицій і розвитку Польщі. Упродовж 9-ти місяців 2018-го у нашому краї зареєстрували 3 236 фізичних осіб-підприємців і 372 юридичних особи. Це гарантує понад 6 тисяч нових робочих місць.

Вибір читачів за тиждень

Відео