Олег Снітовський

Гарбузи з Тернопільщини не потрапили на конкурс NASA (фоторепортаж)

У селі Зарваниця Теребовлянського району на городах через погожу осінь ще повно гарбузів.

Різнокольорові красені-велетні та дещо менші їхні «родичі» буквально всіяли присадибні ділянки у Зарваниці. Гарбузів тут настільки багато, що господарі не тільки залишають їх для приготування каш та інших галицьких страв з цього цінного харчового продукту, але й просто …згодовують худобі. А поміж тим, кожен гарбуз – то неповторний витвір природи, залишений на осінніх городах як нагадування про врожайний рік.

02 (Copy) - копия
02 (Copy) - копия

04 (Copy)
04 (Copy)

09 (Copy)
09 (Copy)

08 (Copy)
08 (Copy)

05 (Copy)
05 (Copy)

07 (Copy)
07 (Copy)

Хтозна, якби були у Зарваниці доморощені майстри-самоучки, то можливо би і відправили деякі «модернізовані» місцеві гарбузи на конкурс, який  провела NASA на найоригінальніший технологічний гарбуз до Хеловіну.

Там його учасники представили гарбузи-роботи, летючі гарбузи та навіть гарбузи поп-зірки, повідомляє hromadske.ua.

Заставка02Copy)
Заставка02Copy)

У Лабораторії реактивного руху NASA в Каліфорнії розпочали щорічний конкурс на найоригінальніший гарбуз серед співробітників. У 2018 році  – це вже сьома подібна виставка від космічного агентства.

В конкурсі беруть участь інженери, які займаються створенням та обслуговуванням супутників і марсоходів. Вони об’єднуються в групи та готують свої проекти до Хеловіну.

Одна з команд перетворила гарбузи в роботів і влаштувала битву між ними. Інші співробітники NASA сконцентрувалися на поп-культурі, зробивши відсилання до фільму «Інопланетянин» Стівена Спілберга.

– Не думаю, що керівництво очікувало, що всі поставляться до конкурсу так серйозно. Вони майструють гарбуза весь свій вільний час, витрачаючи власні ресурси, – зазначив інженер Майк Мічам після першого змагання.

У 2017 р. він сконструював з колегами летючий гарбуз.

Але у Зарваниці не до NASA, село живе іншими осінніми турботами і не потерпає від того, що їхні гарбузи не поїхали за океан. Зрештою, у селі, де зберігається чудотворна ікона Божої Матері – не до Хеловіну, тут такої традиції у поминальний день всіх померлих просто немає…

12 (Copy)
12 (Copy)

11 (Copy)
11 (Copy)

10 (Copy)
10 (Copy)

Фото з автора та з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео