Що тернополянам варто знати про День всіх святих?

wszystkich_swietych_polomedia_5

Сьогодні, 1 листопада, в Україні та в світі відзначають День всіх святих. Не винятком є і Тернопіль.

День всіх святих нерозривно пов'язаний з іншим святом, яке відзначається 2 листопада, — День поминання покійних, або День всіх душ. У ці два дні католики традиційно відвідують могили родичів, влаштовують панахиди, ходять в церкву на урочисті меси.

День всіх святих є і у православних, але відзначається він у 8 неділю після Великодня, через тиждень після Дня Святої Трійці. В українській греко-католицькій церкві День всіх святих святкується двічі – і 1 листопада, і влітку.

У християнського свята більш давні язичницькі корені. Кельтські племена святкували 1 листопада Новий рік, а переддень його називався Самайн. Раніше вірили, що цей день відрізняється особливим магічним значенням: у цей день всі потойбічні сили, духи померлих людей і магічні істоти можуть приходити у світ живих.

Замість язичницьких вірувань прийшло християнство, але традиції свята залишилися. А спотворена староанглійська назва свята All hallow ees (Меса всіх святих) стало загальновідоме слово «Halloween», Хеллоуін.

Зараз всіх святих поминають в цей день не тільки католики, але і багато християн протестантських конфесій. Як і в наступний за ним День всіх померлих вірних, прийнято відвідувати кладовища, згадувати померлих родичів і молитися про майбутнє загальне воскресіння.

Джерело: Знай

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео