Дітей на Тернопільщині розшукуватимуть за допомогою телефонів

Сьогодні, 2 листопада, Національна поліція у Тернопільській області представила спільно розроблений з компанією «Київстар» проект, який допомагає шукати загублених дітей.

На жаль, діти зникають часто і коли таке трапляється, їх пошуком займається поліція. Щоб допомогти правоохоронцям у цій серйозній справі, «Київстар» розробив відповідну програму, яка повідомлятиме про зниклих.

– Питання пошуку дітей надзвичайно важливе у нашому суспільстві і використання більшої кількості інструментів у їхньому розшуку допомагає нам швидше визначити місцезнаходження дитини, – розповідає начальник відділу ювенальної превенції управління превентивної діяльності ГУНП в Тернопільській області Петро Тихович. – Коли такі ситуації трапляються, Національна поліція отримує про це повідомлення. Оскільки це надзвичайна подія, ми залучаємо до пошуку дитини усі підрозділи. Даний соціальний проект, який ми запустили, – це ще один додатковий інструмент у пошуку і скорішому повернені дитини додому і ми цьому дуже раді.

З кожним роком цифра зниклих дітей росте. Від його початку в області повідомляли про зникнення 57 дітей. У більшості випадків, основна причина таких зникнень – неувага батьків, які часто зайняті іншими справами і не звертають уваги на дитячі проблеми, що є в школі чи вдома, намагаються відкупитися різними ґаджетами чи поїздками, але не займаються вихованням дітей.

2
2

– Є й такі випадки, коли дитина перебуває у небезпеці в сім’ї і над нею вчиняється насильство з боку дорослих. Також причиною втечі може бути конфлікт вдома чи в школі. Іншими чинниками є схильність деяких дітей до бродяжництва, а деякі з них прагнуть бути дорослими і самостійно вирішувати, що їм робити і коли приходити додому, – розповідає Петро Тихович.

«Пошук дітей» від «Київстару»

Найперше, що потрібно для того, аби програма працювала – дозвіл від батьків про використання персональних даних. Що ж це за програма? «Пошук дітей» це інформаційна розсилка від компанії «Київстар». Її мета – допомогти Національній поліції у розшуку зниклих неповнолітніх. Якою ж буде ця допомога, розповіла головна інженерка «Київстару» у Західному регіоні Олександра Рубан.

– Для того, аби програма працювала, для неї потрібен дозвіл від батьків на розсилку. Далі все відбувається наступним чином: ми отримуємо запит на смс-розсилку від Нацполіції та необхідну інформацію: як дитину звати, де і коли бачили востаннє, стать, вік, особливі прикмети, одяг та контактна інформація. Потім в межах 30-ти хвилин, компанія буде обробляти цю інформацію. Якщо дитина загубилася на якійсь вулиці, активним абонентам (люди що телефонували, були у соцмережах, відправляли смс), в радіусі 1-3 кілометрів, отримають повідомлення (в межах 30 хвилин) про зниклу дитину. Воно буде такого формату: «Увага! На такій-то вулиці загубилися дитина…», а далі ті дані, які ми отримаємо від поліції (прикмети). Також у повідомлені буде посилання, натиснувши на яке вони зможуть перейти на сторінку «Розшук дітей у Тернопільській області» у «Фейсбуці», – розповідає PR-менеджер «Київстару» у Західному регіоні Олександра Гнатик.

3
3

На цій сторінці буде розміщено більше інформації про дитину та її фото. Так люди зможуть дізнатися, чи бачили вони дитину, і долучитися до пошуку. Саме так буде працювати розроблений додаток для розшуку дітей.

Ця співпраця може допомогти швидше повідомити людей про зникнення дитини і знайти її буде легше. У таких надзвичайних ситуаціях дуже важливо зорієнтуватися в перші години після зникнення.

Правоохоронці області попереджають батьків: якщо ваша дитина зникла, негайно повідомляйте про це у поліцію. Зараз уже не діє закон, коли потрібно чекати три доби, аби розпочати пошуки. Тому безпека  дитина у такі моменти залежить саме від вас. Окрім того, компанія «Київстар» ще декілька тижнів тому розіслала усім абонентам інформацію про програму «Пошук дітей», якою можна скористатися, аби врятувати маленьке життя.

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео