Особлива історія, яка триває 100 років між тернополянами та поштовими марками (фоторепортаж)

Як вже писав «Терен», 31 жовтня у Тернополі святкували 100-річчя від появи перших українських марок. Вони з’явилися у 1918 році та вже час встигли змінитися і покращитися.

Перші марки вийшли на території Української держави ще у 1918 році, сюжети для них створили графіки Георгій Нарбут та Антін Середа. Взагалі, що ж таке поштова марка, просто окраса для конверта? Ні, поштова марка – своєрідна оплата за поштове відправлення. Для правильного надсилання марку потрібно наклеїти на конверт та зверху поставити знак спеціальним штемпелем.

2 (1)
2 (1)

Якщо до України поштові марки прийшли на початку 20 століття, то першими їх побачили та почали використовувати у Англії, коли у 1840 році уряд країни видав перші марки із зображенням королеви Вікторії - чорного кольору і з водяним знаком у вигляді малої корони. Отримала марка назву «Чорне пенні».

- В обіг українські марки увійшли в середині липня 1918 року. Вони були номіналом у 10-50 шагів. Хоча ще у червні того року видали 6 гербових марок з номіналом у 40 шагів (10 карбованців). Вже 4 січня 1919 року появилися українські марки вартістю 20 гривень і мали змінену назву «Українська держава», - розповідає начальниця відділу поштових послуг Тернопільської дирекції ПАТ «Укрпошта» Ніна Герасименко.

3 (1)
3 (1)

Від листопада 1918 року до липня 1919 року на Західній Україні виходили марки Західноукраїнської Народної Республіки. Не встигли поштові марки вийти, як з’явилися й ті, кому вони видалися особливими мистецтвом, яке потребує збереження та колекціонування. Тоді ж появилися люди, які цінують у марках їхню художність. З середини 60-х років таких людей стали нарікати філателістами.

4 (1)
4 (1)

Невдовзі в країні почали випускати стандартні марки. Перші з’явилися у 1992 році. Наразі марки діляться на стандартні (ними оплачують поштові відправлення) та художні (із зображенням історичних пам’яток, будівель, портретами та інше). Щороку «Укрпошта» вводить у обіг 50-60 різних сюжетів для зображень на марках. Такий відбір не проходить просто, адже для цього треба спочатку зібрати ідеї для художнього оформлення марок, потім відправити її на розгляд експертної комісії, яка може відхилити певне зображення, або ж затвердити його.

- Для того, щоб марка увійшла в дію, її необхідно погасити календарним штемпелем. Абсолютно всі марки, які виходять в обіг, погашаються спеціальними штемпелями. Окрім того, такі штемпелі виготовляються до якихось визначних подій, аби таким чином згадати нашу історію і залишити її на марках та конвертах, - додає Ніна Герасименко.

5 (1)
5 (1)

Крім того кожен з тернополян має унікальну можливість – володіти власною маркою, яку можуть зробити за вашим ескізом, з вашим фото чи з тим зображенням, яке ви забажаєте, та яким можна вільно користуватися під час листування.

Але хто ж може розповісти про марки краще за тих, у кого вони пов’язані із частиною життя, хто зберігає їх особливості у своїх шухлядах та зрідка віддає на показ привселюдно. Бо ж колекції філателістів особливі і приховують у собі не лише цікаві, рідкісні марки, але й історію, яка творилася на нашій землі.

6 (1)
6 (1)

- Для філателістів існує багато матеріалів для колекціонування. До прикладу, спочатку ми маємо конверт (чистий), конверт художній, конверт без маркування, далі йде художній маркований конверт. Потім, художній маркований конверт з оригінальною за змістом маркою, далі поштова марка, поштовий блок і поштовий аркуш. Існує така маса філателістів, які колекціонують так звані карти-максимуми – це поштова листівка, на яку наклеєна марка і погашена відповідним штемпелем, - розповідає про марки філателіст Юрій Ковальков.

Поштові марки – немов особливий вид мистецтва, який шанують не тільки на Тернопільщині, але у всьому світі, та який можна вважати певною пам’яткою, що закарбовує у собі історію та важливі постаті, аби їх не забували.  

[gallery order=«DESC» columns=«1» size=«full» link=«file» ids=«187100,187101,187102,187103,187104,187106»]

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео