Олег Снітовський

Археологи у печері на Тернопільщині виявили трипільську лежанку (фото)

93 (Copy) (Copy)

Нову сторінку древньої зниклої цивілізації – Трипілля відкрили українські археологи

У печері «Вертеба» на Тернопільщині учасники археологічної експедиції знайшли оригінальну лежанку трипільців, які мешкали тут понад 5 тис років тому.

Ця печера, яку відкрили ще 195 років тому, - досить давня пам’ятка археології. Ще з XIX ст вона активно досліджувалася. Але ми ніколи не ставили собі за мету піти тими шляхами, де вже працювали наші попередники - давні археологи. Та нещодавно  розпочали дослідження кількох великих підземних залів. І ось, коли  опустилися на два метри від нинішнього горизонту долівки печери, то натрапили на дуже цікаві речі. Зокрема, виявлено лежанку біля стіни.  Це місце було вимащено з глини і згодом випалено для міцності. Тобто, йдеться про те, що трипільці, які переважно використовували печеру для схованки від небезпеки, в’являється, своєрідно удосконалили своє підземне житло», - розповів кореспонденту агентства багатолітній дослідник печери, історик, археолог, директор Борщівського обласного краєзнавчого музею Михайло Сохацький.

За його словами, лежанка свідчить про те, що трипільці ту перебували не тимчасово, як вважало багато науковців, а тривалий період.

Такі ж специфічні лежанки трипільці робили і в наземних житлах, на поверхні. Це свого роду, удосконалена піч. Усередину лежанки трипільці закладали шар битої кераміки, розпалювали вогнище, яке нагрівало керамічні шматки і тепло трималось удвічі, утричі більше, ніж без оцих природніх батарей. Ось таке трипільське ноу-хау, - додає Михайло Сохацький.

DSC05779 (Copy)
DSC05779 (Copy)

За його його словами, дослідження печери «Вертреба», де розташований єдиний у світі підземний музей Трипільської культури триватимуть і надалі.

Довідка Терену. Печера «Вертеба» розташована на околиці села Більче-Золоте Борщівьского району на Тернопільщині виявлена у 1823 році. Її часто називають «Подільською «Помпеєю», знахідки в якій сколихнули науковий світ. Перші дослідники знайшли тут величезну кількість людських решток і кісток звірів. А ще – понад 35 тисяч  шматків та цілі глиняні посудини на той час ще невідомої цивілізації, більше сотні керамічних та глиняних фігурок, переважно жіночих, знаряддя праці із майстерно обробленого місцевого каменю та кісток. Лише через 70 років з’ясувалася, що знайдені зразки зниклої культури автентичні тим, які у 1893 році знайшов під час розкопок Вікентій Хвойка у селі Трипілля під Києвом.

Фото Михайла Сохацького

Вибір читачів за тиждень

Відео