Віра Олександрович

На Тернопільщині головних фінансистів вчили… шукати резерви

Семінар

Про секрети пошуку резервів податкових надходжень дізналися фінансисти об’єднаних територіальних громад (ОТГ) Тернопільщини.

Навчальний семінар «Податкові надходження у структурі доходів ОТГ» відбувся у Тернопільському Центрі розвитку місцевого самоврядування (ЦРМС). Захід логічно продовжив співпрацю, про яку домовилися учасники  вересневого засідання «круглого столу», під час якого представники Головного управління ДФС у Тернопільській області і Центру розвитку місцевого самоврядування обговорили актуальні питання податкових надходжень, що є основою фінансової спроможності ОТГ.

Акцент - офіційне працевлаштування найманих працівників

Для участі в навчальному семінарі запросили фінансистів і головних бухгалтерів ОТГ, а також посадовців органів місцевого самоврядування, які задіяні в бюджетному процесі.

Метою семінару було розглянути інструменти об’єднаних громад щодо збільшення власних надходжень до бюджету, підвищення податкової грамотності посадовців ОТГ тощо, - кажуть у Сектор комунікацій ГУ ДФС у Тернопільській області.

Основними  спікерами на семінарі виступили фахівці і посадовці ГУ ДФС у Тернопільській області, начальник відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість і інших нормативно-правових актів Управління Держпраці в області, а також - радники ЦРМС.

Rutskyj
Rutskyj

Зокрема, заступник начальника відділу аналізу і прогнозування надходжень податків та зборів з фізичних осіб, єдиного внеску та розгляду звернень платників податків управління податків і зборів з фізичних осіб Головного управління ДФС у Тернопільській області Андрій Руцький та головний державний ревізор-інспектор відділу аналізу та прогнозування надходжень податків і зборів з фізичних осіб, єдиного внеску та розгляду звернень платників податків управління податків і зборів з фізичних осіб Головного управління ДФС в області Віктор Орнатовський докладно розповіли присутнім про нюанси наповнення бюджету податком на доходи фізичних осіб, сплати єдиного податку, військового збору та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Ми таж звертаємо вашу увагу на важливості легального здійснення підприємницької діяльності і офіційного працевлаштування найманих працівників, - каже Андрій Руцький. - Адже належна сплата податків – це основа наповнення бюджетів громад і запорука соціального економічного розвитку.

Рекламували сторінку фіскальної служби у «Фейсбук»

Про особливості сплати податків і зборів юридичними особами фінансистам розповів головний державний ревізор-інспектор відділу адміністрування екологічного податку, рентної плати та місцевих податків і зборів управління податків і зборів з юридичних осіб Головного управління ДФС в області Ярослав Бриняк.

Нарада
Нарада

Натомість радник із місцевих фінансів Тернопільського ЦРМС, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» і Мінрегіону України, - Сергій Триюда розповів про доходи бюджетів ОТГ за 9 місяців 2018 р. та про особливості планування бюджетів на 2019-й.

Наразі ми можемо констатувати значне зростання дохідної частини, - каже він.

Завідувач сектору комунікацій ГУ ДФС у Тернопільській області Наталія Сорока запропонувала представникам ОТГ активізувати співпрацю у мережі Інтернет.

Варто активніше користуватися сайтом ДФС і сторінкою фіскальної служби у «Фейсбук», - наголошує вона.

Фінансисти ОТГ також обговорили з експертами ЦРМС питання нормативно-правового регулювання місцевих податків і зборів, вплив місцевих податків і зборів на місцевий розвиток. Окрім того, учасники семінару розглянули неподаткові надходження в якості додаткового  резерву наповнення бюджету.

Фото, надані Сектором комунікацій  ГУ ДФС в області

Вибір читачів за тиждень

Відео