Олег Снітовський

Тернопільські печери можуть потрапити до переліку природної спадщини ЮНЕСКО (фото)

Заставка011 (Copy)

- До керівництва області звернулося Міністерство екології та природних ресурсів України щодо включення мережі печер Тернопільської області до попереднього Списку природних об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО.  Тому ми провели засідання робочої групи з розвитку заповідної справи за участю, науковців, спелеологів, екологів,  де вирішено підтримати таку перспективну для промоції туристичної привабливі краю ініціативу, - розповів заступник начальника обласного управління екології та природних ресурсів Ігор П’ятківський.

За його словами, у випадку виконання усіх необхідних вимог щодо обґрунтування названої перспективи, Україна матиме другий, після  букових лісів Карпат об’єкт у Списку природної спадщини ЮНЕСКО – печери Тернопільщини.

p02 (Copy)
p02 (Copy)

p10 (Copy)
p10 (Copy)

p08 (Copy)
p08 (Copy)

Довідка Терену. На Тернопільщині, одній із найменших за територією областей України, нараховується більше сотні печер. Як стверджують вчені та спелеологи, досі відкрито лише п’яту частину підземних лабіринтів, утворених мільйони років тому. Кожна печера – унікальна. У підземних залах і коридорах, туристів та дослідників ваблять сталактити і сталагміти, химерні колони, натічні форми на скелях, чисельні озера. Серед сотні печер є і печера Оптимістична, довжина розвіданих ходів якої сягає 214 км. Вона занесена в книгу рекордів Гіннеса як найбільша у світі гіпсова печера і як друга за загальною довжиною печерних ходів. Оптимістична поступається лише печерній системі Мамонтова-Флінт у США.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео