Історія гімназії у спогадах та архівах тепер посеред Тернополя (фоторепортаж)

12

4 листопада – дата, яка принесла у життя Тернополя заклад, що дав знання тим, хто змінював країну. Саме тому, сьогодні, у місті урочисто відкрили міні-копію першої гімназії.

Саме 4 листопада 1820 року відкрилася Перша державна гімназія у Тернополі, стояла вона на теперішній вулиці Сагайдачного, майже в самому центрі міста. Але нещадна Друга світова війна, знищила не лише будівлю в якій навчалися Іван Пулюй, Володимир Барвінський, Іван Горбачевський, але й забрала з собою майже весь центр Тернополя. Й хоча, фундамент на якому побудували тодішню гімназію і досі спочиває під зеленою травою та опалим листям, відновити її велич вдалося у міні-копії. Тепер, на місці, де була Перша гімназія, стоїть макет закладу, що є корінням гімназистів Тернополя та його освітньою історією.

1
1

9
9

За словами краєзнавця Тараса Циклиняка, до створення макету долучилося більше 20 людей, які прагнуть згадати як будувався та яким був Тернопіль колись. Як каже сам Тарас, він безмежно закоханий у це місто, саме тому і став ініціатором створенням пам’ятних макетів.

Навіть, якщо місто зруйноване: усі будинки та вулиці, загинули чи не усі люди, але вижила хоч одна людина - вона і є місто, - згадує слова одного відомого краєзнавця Тарас Циклиняк. - Мені дуже приємно, що я знайомий із нашими старожилами, спогади яких і привили мені таку особливу любов до Тернополя. І як наслідок, тієї любові, стало ініціювання мною макетів, який вже третій у місті, - продовжує Тарас.

Тарас Циклиняк
Тарас Циклиняк

На свято відкриття завітало багато тернополян, а також ректори університетів міста та ті, хто продовжує історію гімназистів. Саме вони ділилися враженнями про відкриття такої пам’ятки та згадували історії випускників даного закладу.

Я щасливий від того, що у нас є молоді люди, які відновлюють історичну пам'ять. Й хоча, під час Другої світової війни Тернопіль був знищений, я б сказав нещадно. Зараз ми відновлюємо його історію у вигляді таких макетів, які з’являються по місту і так пригадуємо минуле, - ділиться враженнями від створення макету директор Тернопільської Української гімназії ім. І. Франка Анатолій Крижанівський.

Це історичний момент, який особливий для життя міста – повернення архітектурних пам’яток та відомих імен. Такі події є дуже важливими, бо нація, яка не знає свого минулого, не має майбутнього. Саме це коріння живить нашу пам'ять, оптимізм, дає згадати, що ми є нащадками великих людей. – додає ректор Тернопільського національного технічного університету ім. І. Пулюя Петро Ясній.

Ректор Пулюя
Ректор Пулюя

Згадали на урочистості і про відомого біохіміка Івана Горбачевського, який є прикладом генія, великим вченим, що став Міністром охорони здоров’я Австро-Угорської імперії та досягнув того, у що не вірили і найкращі хіміки світу – синтезував із неорганічних сполук сечову кислоту.

Під час урочистого відкриття макету на святі виступили гімназисти, які читали вірші та розповідали, як це навчатися у гімназії. А опісля всіх виступів святий отець окропив нову споруду і побажав усім творити лише позитивну історію. Після цього діти почали розглядати макет і пригадувати наскільки схожий колишній заклад на той, у якому вони зараз навчаються.

3
3

5
5

10
10

7
7

2
2

11
11

8
8

4
4

6
6

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео