Менш як за тиждень оперативники ДВБ Тернопільщини та міського карного розшуку знешкодили дві групи телефонних шахраїв

2076120

Ув'язненні, які перебувають на Луганщині, на непідконтрольній Україні території, продовжують тероризувати та дурити мешканців Тернопільщини. Не спинило шахраїв і затримання їхніх колег, які їздили областями та збирали з обдурених людей кошти.

Тридцять першого жовтня близько опівночі телефонний дзвінок пролунав у квартирі тернополянина. Невідомий повідомив, що він товариш онука, який вчинив дорожньо-транспортну пригоду, а сам потрапив в реанімацію, пише Досьє 102.

Пенсіонер пригадує, що дане повідомлення його шокувало і він не міг раціонально мислити. Додзвонювач заявив, що потрібно усе якомога швидше владнати. Ціна питання - не менше десяти тисяч доларів. Таких грошей у тернополянина не було, тому він зібрав усе, що було дома, а це 12 тисяч гривень, і чекав «кур'єра».

За хвилин вісім, розповідає потерпілий, до нього прийшов невідомий та забрав гроші. Лише після цього чоловік зрозумів, що став жертвою шахраїв. Про це він одразу повідомив в поліцію.

Того дня шахраї встигли обдурити ще двох тернополян. Люди, повіривши зловмисникам, віддали кілька десятків тисяч гривень.

- Перша вимога була передати кошти в розмірі 10 тисяч доларів. Надалі домовлялися на менші суми. За останні два факти вони видурили в тернополян близько 25 тисяч гривень. З вказаними коштами їх на гарячому і затримали.

Проте розподілити усі кошти шахраї не встигли. Їх затримали оперативники департаменту внутрішньої безпеки Тернопільщини, працівники міського карного розшуку за процесуальним керівництвом прокуратури Тернополя. За словами начальника Тернопільського управління департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції України Василя Джиджори, знешкодити групу зловмисників стало можливим завдяки тісній співпраці та злагодженим діям працівників ДВБ та ГУ нацполіції краю.

- Це вже друга група шахраїв, яка співпрацювала з ув'язненими ЛНР. Цього разу в поле зору оперативників потрапило троє осіб - два раніше судимих чоловіка та жінка. Вони - уродженці Запорізької та Харківської областей.

У скоєному затримані зізналися. Кажуть, що виконували роль посередників - їм телефонували і давали конкретні адреси, куди їхати по гроші. Далі кошти розподілялися за старою схемою - 70 відсотків на зону, решта між виконавцями.

Шахраям оголосили підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених статтею 190 частиною 3 ККУ – шахрайство, вчинене у великих розмірах. Обрали їм і міру запобіжного заходу – тримання під вартою з альтернативою внесення застави в розмірі 700 тисяч гривень кожному.

Оперативники встановлюють спільників злочинного угрупування та роблять усе можливе, аби запобігти даним злочинам у майбутньому.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео