Тернопіль у мініатюрі: де шукати і що дивитися (фоторепортаж) 

Тернопіль – місто, яке вражає великою кількістю студентів, чистотою, озером в середмісті та привітними і щирими людьми.

А ще у Тернополі цінують традиції та згадують історію по-своєму, відтворюючи минувшину у макетах відомих споруд.

Щодня ми бачимо тернопільські будівлі – високі та не дуже, міцні та делікатні. Бігаємо немов мурахи поміж старими вуличками та новобудовами. Але є місця, де ми стаємо гігантами. Ці місця настільки крихітні, що інколи треба добре придивитися до будинків, аби впізнати їх.

Мова про макети давніх споруд, які заховані на вулицях Тернополя.

Перший макет довоєнного міста встановили у біля Архикатедрального собору ще навесні 2016 року. І вже декілька років навколо нього часто можна побачити то гурт туристів, то тернополян, які просто проходили повз і не втрималися від мандрівки давнім Тернополем: міні-будинки, храми, суд, гімназія та школи.

11
11

8
8

6
6

3
3

10
10

7
7

Ще одна пам`ятка, яку встановили у вересні 2017 року – макет парафіяльного костелу Матері Божої Неустанної Помочі, який стояв на місці тернопільського ЦУМу. Тепер подивитися на красу та величність знищеного багато років тому костелу можна навпроти універмагу на вулиці Руській.

5
5

Найновіший макет встановили у Тернополі 4 листопада цього року. Він нагадує тернополянам про Першу державну гімназію, яка випустила у світ багато геніїв, що прославили наше місто. Це пам`ятка про перший заклад, який розпочав історію гімназистів Тернополя, хоч був знищений під час війни. Тепер,  міні-копія гімназії стоїть на вулиці Сагайдачного.

15
15

14
14

12
12

2 (1)
2 (1)

Ось такий міні-Тернопіль: крихітний та величний, красивий, призабутий.

Фото Петра Лящинського

Вибір читачів за тиждень

Відео