Віра Олександрович

Тернопільщина: табу нa російське, Рік ОУН і звернення до Порошенка (фото)

Мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту у будь-яких формах ввели на Тернопільщині.

Триватиме така заборона до моменту повного припинення окупації території України, йдеться у рішенні, ухваленому депутатами Тернопільської обласної ради учора, 6 листопада (про те, що також відбувалося на засіданні, читайте ТУТ, ТУТ і ТУТ – прим.).

До речі, подібні звернення вже ухвалили у Львівській і Житомирській областях. Причому на адресу ініціаторів цієї ідеї пролунало чимало критики.

Свобода
Свобода

Обласна рада того дня також заступилася за історика, який через свої погляди зазнає утисків у сусідній державі. Із такою пропозицією виступила фракція ВО «Свобода». Відтак депутати прийняли звернення до Президента України Петра Порошенка і Міністерства закордонних справ України щодо недопущення переслідувань історика, голови Українського товариства в Любліні, доктора Григорія Купріяновича у Республіці Польща.

Цитуємо документ:

«Вважаємо, що не маємо права замовчувати це ганебне цькування шанованого і в Україні, і в Польщі науковця, одного із найактивніших представників української громади. Висловлюємо нашу підтримку і солідарність із Григорієм Купріяновичем».

Сесія3
Сесія3

Запропонували депутати того дня й інші нововведення. Наприклад, урочисте відзначення в Україні 90-річчя створення Організації Українських Націоналістів і оголошення 2019-го на Тернопільщині – Роком ОУН.

До слова, загалом на сесії розглянули понад 100 питань, більшість із яких – господарські. Кілька пунктів із різних причин перенесли на наступне засідання. Про дату його проведення пообіцяли повідомити згодом. Можливо, депутатів зберуть ще у кінці листопада.

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео