Оксана Бучко

Як перевтілилась громада на Тернопільщині за неповних два роки

unnamed

Відремонтовані дороги, нові дитсадки та розвиток малого бізнесу – такими успіхами хвалиться керівник Вишнівецької ОТГ, що на Тернопільщині. Все завдяки проведенню ефективних навчань та пошуку донорських коштів. Останнє завдання виконує проектний менеджер, посаду якого ввели в ОТГ нещодавно.

Як за неповних два роки змінилася ОТГ, розповів голова громади Володимир Кравець у проекті УКМЦ – DOBRE «Речники громад», який проводить Український кризовий медіа-центр в рамках децентралізаційної програми DOBRE.

1. Уже з весни 2017 року у Вишнівецькій об’єднаній громаді почали ремонтувати дороги. Також 2,5 млн грн спрямували на перекриття трьох шкіл.

– За 2,5 млн грн замінили дах у трьох школах громади, – зазначив Володимир Кравець. – Хоча у попередні роки в Старих Вишнівцях тільки спортзал площею 300 квадратних метрів перекрили за 800 тис. грн. Того ж, 2017 року, у громаді створили відділ освіти і всі навчальні заклади перейшли у підпорядкування ОТГ.  Не закрили в ОТГ жодної школи, бо чотири школи і три дитячі садочки повністю укомплектовані та заповнені дітьми. Один із садочків відкрили не так давно у селі Бодаки. Усіх директорів шкіл перевели на контрактну роботу, а для того, щоб отримати посаду їм треба ще пройти конкурс. Аби не тільки створювати умови, а і гарантувати якість освіти, для представників громади організовують навчальні поїздки. Наприклад, тиждень тому відбулася робоча поїздка в Естонію на освітню тематику.

2. У Вишнівецькій громаді намагаються розвивати місцевий бізнес. Земельні ділянки виставляються на відкритий аукціон, аби питання отримання землі не мали і натяку на корупційні дії.

– У бюджеті на наступний рік ми плануємо хоча б невелику суму коштів на розвиток малого бізнесу, – продовжив голова ОТГ. –  Наприклад, для тих, хто хоче відкрити свою справу –  на початку компенсовувати їм податки, щоб вони могли рухатися і розвиватися.

У громаді проводять зустрічі з підприємцями, щоб стимулювати їх сплачувати податки і офіційно працевлаштовувати людей. Уже після першої зустрічі надходження в бюджет почали збільшуватися. Підприємці побачили, що їхні кошти використовуються чесно і за призначенням – на покращення інфраструктури, оновлення шкіл для їхніх дітей. Вони бачать, які у школах та садочках роблять ремонти, як розбудовують села. Тому починають сплачувати краще. У Вишнівецькій ОТГ, як і у багатьох інших громадах, не знали, хто скільки платить податків. Громада купила дві комп’ютерні програми, завдяки яким процеси надходження податків можна побачити у будь-який момент.

3. Працюють у Вишнівецькій громаді і над залученням донорських коштів. Для цього створили посаду проектного менеджера. Зокрема, Вишнівецька ОТГ є партнером програми USAID DOBRE. Володимир Кравець говорить, що труднощі у залученні програм технічної допомоги виникають через вимогу співфінансування, а бюджет громади не завжди дозволяє реалізувати у співпраці масштабний проект.

– Якщо ви показуєте роботу, донор бачить, що ці кошти витрачаються на мудрі, потрібні проекти, а не щоб просто «витягнути» кошти, то із залученням фінансів проблем не буде, – переконує Володимир Кравець. – Буде питання в іншому – жоден донор не дає грошей просто так. Повинно бути співфінансування 30 чи 50%. І у бюджеті мають бути на це гроші. Тому ми працюємо над наповненням бюджету, і все ж більше розраховуємо на свої сили.

Про найактивніші ОТГ Тернопільщини «Терен» писав ТУТ.

Фото Українського кризового медіа-центру

Вибір читачів за тиждень

Відео