Чистота і спокій. Космос і самозаглиблення (фоторепортаж)

«Білу виставку» молодих мисткинь Насті Кулік (Вінниця) і Дарії Текуч (Київ) відкрили цими днями у тернопільській галереї «Бункермуз». Художниці кажуть, що роботи експозиції можна схарактеризувати словами «Чистота і спокій».

DSC_2844
DSC_2844

— Наша виставка —  результат того, коли зустрічаються протилежності з однією лиш метою — пошук світла й любові в собі, — розповідають авторки «Білої виставки». — Власне всі наші роботи мовлять про пошук світла всередині й навколо. Вони — спроба означити це світло, яке усвідомлюється в тиші й на контрасті з тінню. Також ці твори про пошук свого призначення, у них ми намагались передати відчуття зв’язку всього зі всім, вплив одного на інше. 

DSC_2776
DSC_2776

«Біла виставка» — перший спільний проект художниць. Не зважаючи на те, що їхні роботи різні, вони доповнюють одне одного. Серед зацікавлень Насті Кулік — іконопис, графіка, станкова графіка, асамбляж та варіанти їхнього поєднання. Її роботи багатофактурні, багатообразні й багаторівневі. Вони досить різні, й чи не єдине, що їх об’єднує – білий колір, це й стало вихідною точкою для назви виставки.

2. Інь 50х70
2. Інь 50х70

— Мої твори – чисте відображення того, що стається в житті. Дуже часто побачене дає поштовх для створення картини. Приміром, «Тигр, що спить» — картина про мою подругу. Якось ми вирішили перефарбувати кухню в синій колір. Подруга заснула, так і не відмивши руки від фарби, коли побачила таку, намалювала цю роботу. Іноді спершу визріває ідея, яка потім втілюється; а буває й так, що тільки через певний час розумію, про що робота.

8.Додатки. Клімт.30x40
8.Додатки. Клімт.30x40

Дарію Текуч більшість знає як фотографиню, але останні роки вона почала перемикати увагу з навколишнього світу всередину себе.

— Мене цікавить творчість в усіх її проявах. Шукаю ті засоби, через які можна виразити те велике, що є в тобі. Я шукаю єдиний стан чистоти, в якому створюється щось справжнє та істинне, яким би засобом це не виражалось. Мої головні теми — відчуття життя тут і зараз, особистий зв’язок кожної людини зі світлом і вічністю всередині та шляхи до внутрішнього безмежжя.

[gallery order=«DESC» columns=«1» size=«full» link=«file» ids=«188526,188527»]

Анна Золотнюк

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео