У Кременці відкрили унікальний заклад для особливих дітей (фоторепортаж, відео)

Сьогодні у Кременці відкрили інклюзивно-ресурсний центр – комунальну установу Кременецької міської ради, який стане другою домівкою для діток з інвалідністю та особливими освітніми потребами.

Головною метою ІРЦ є забезпечення права дітей з особливими освітніми потребами віком від 2 до 18 років на здобуття дошкільної та загальної середньої освіти, а також в інших закладах освіти, які забезпечують здобуття загальної середньої освіти шляхом проведення комплексної психологічно-педагогічної оцінки розвитку дитини, надання психологічно-педагогічних, корекційно-розвиткових послуг та забезпечення їх системного кваліфікованого супроводу.

–У цьому центрі допомогу отримуватимуть не лише діти, а й їхні батьки, адже їм ще важче, – каже Валентина – мама 13-річної Софійки, яка має інвалідність з дитинства. – Коли на світ з’являється така дитинка, батьки у паніці, вони не знають – куди йти і що робити, як себе поводити. У такий момент дуже важливо, щоб поруч були саме такі фахівці, як у Кременецькому ІРЦ, які у потрібний момент скажуть: «Ми вас розуміємо, ми з вами, ми вам допоможемо…».

– Нам ще багато потрібно зробити тут, та сьогодні покладено основу, – зазначив міський голова Кременця Олексій Ковальчук. – Ми маємо подбати про цих діток, бо шляхи Господні незвідані, й не знаємо, що на кого чекає. Кременецький ІРЦ – це двері у звичайне, гарне життя для діток з особливими освітніми потребами. У світовій історії ми знаємо багатьох геніїв у науці та мистецтві, яких вважали хворими, але в результаті вони залишили по собі спадок більший, ніж будь-яка здорова людина. Людвіг ван Бетховен, Франклін Рузвальд, Стівен Хокінг – цей перелік можна продовжувати. Хто-знає кого через кілька років зможе випустити у світ наш ІРЦ.

IMG_9579
IMG_9579

IMG_9582
IMG_9582

IMG_9583
IMG_9583

IMG_9620
IMG_9620

IMG_9656
IMG_9656

Фото автора, відео Зої Карп`юк

Вибір читачів за тиждень

Відео