Орест Сарматський

Чи стане Почаївська Лавра ще одним «Севастополем»?

Заставка01 (Copy) (2)

Як Янукович – аж нинішнього року – таки «віддав» Почаївську Лавру росіянам, і що зараз можна змінити...

Почаївську лавру в Тернопільській області передали в користування Українській православній церкві Московського патріархату (УПЦ МП). Ця новина, озвучена нещодавно телеслужбою ТСН, була топовою упродовж останніх днів, пише кореспондент Укрінформу Лана Самохвалова.

Крім того, що згадана новина викликала смутні аналогії з орендою Чорноморського флоту, прийшло ще й тривожне відчуття того, що в той момент, коли ми робимо все, щоб зберегти спокій наших монастирів, Росія намагається їх доволі брутально переоформити «на себе».

На початку листопада в ефірі одного телеканалу депутат Почаївської міської ради Тарас Паляниця показав документи державного реєстратора, який влітку 2018 року виконав рішення прем'єр-міністра Януковича 2003 року і передав у користування заповідника до 2052 року шість об'єктів Почаївської Лаври - собори, дзвіницю, келії, архієрейський будинок – загалом 7 тис. кв м.

Передісторія, за версією журналістів, така. Влітку 2018 року Міністерство культури України доручило державному заповіднику взяти на баланс споруди Лаври. «Поки реєстратор, до якого звернувся юрист заповідника, розглядав справу, юристи лаври теж звернулися, але до іншого реєстратора. Люди, які представляли Почаївську лавру, зуміли добитися того, що реєстраційну дію для них в обхід вже розпочатого розгляду іншим реєстратором здійснили першою. Таким чином, є зареєстровані документи монастиря». Укрінформ вирішив поцікавитися, що ж це було.

Спочатку ми звернулися в Міністерство культури (Управління охорони культурної спадщини з проханням прокоментувати ситуацію. Звідти отримали відповідь: «Ситуація вивчається».

Народні депутати України з комітету культури та духовності ВР також взяли паузу (не знаючи, що сказати?).

Що ж виходить, до серйозного виклику українська влада виявилася не готовою? Уточню: можливо, інвентаризація храмів і майна почалася, але росіяни явно діяли на випередження, і на першому етапі їм вдалося отримати в цій гонці певний гандикап. У відповідь депутати Тернопільської облради попросили взяти Почаївську лавру під цілодобову охорону. Це стало реакцією на звернення намісника митрополита Володимира, який, лякаючи можливими «розправами» над ченцями, закликав вірних готуватися до фізичного захисту території монастиря.

Що ж має зробити держава, щоб не втратити Лавру? З цим питанням ми звернулися до юристів.

ДОГОВІР МОНАСТИР ПІДПИСАВ З ВІДОМСТВОМ, ЯКЕ ЛІКВІДОВАНО

Антон Каганець, адвокат Міжнародної юридичної компанії Integrites

Фото01 (Copy)
Фото01 (Copy)

Користуючись інтернет-джерелами, я вивчив ситуацію із Свято-Успенською Почаївською Лаврою і заповідником. У нас є постанова 2001 року, згідно з якою був створений Кременецько-Почаївський архітектурний заповідник, якому було передано кілька об'єктів. А вже у 2003 році розпорядженням Януковича їх вивели із складу заповідника. І це майно знаходилося на балансі Держбуду (було таке відомство). Але держава від того, що споруди потрапили на баланс Держбуду, не перестала бути власником вищевказаних споруд. Держбуд ліквідували, а його правонаступником зараз є Мінрегіонбуд. І власником цього майна продовжує залишатися держава, - каже Каганець.

А взагалі, необхідно навести лад у ситуації з церковним майном. Держава повинна провести інвентаризацію. Сісти і подивитися: що є, чим користуємося, а чим ні, які документи оформлені. Оскільки виникає ситуація, як з Почаєвом – коли на 15 років (з 2003 по 2018-й рік) «втратили» шість об'єктів майна. Вивчити – де складені договори, де ні, де умови договорів дотримуються, де ні. Де варто розірвати...

І навіть існуючої бази достатньо, щоб навести лад у всіх цих питаннях.

З ТАКИМ САМИМ УСПІХОМ МОЖНА БУЛО ВИКОНУВАТИ РОЗПОРЯДЖЕННЯ ІМПЕРАТОРСЬКОЇ СІМ'Ї

Андрій Циганков, приватний адвокат:

- Я не буду оцінювати релігійну чи церковну ситуацію, хотів би сказати тільки про її юридичну суть.

Фото02 (Copy)
Фото02 (Copy)

На сьогодні є розпорядження прем'єр-міністра, але немає процедури виконання його Кабінетом міністрів – таким чином, орган, який видав розпорядження, не забезпечив виконання. Виконання розпорядження відбулося за власною ініціативою без дії посадових осіб, і це дає підстави вважати, що це не було суто юридичною процедурою, а процедурою, яка прикриває якісь інші речі, - каже Циганков.

Було б зайвим розповідати про обстановку в Лаврі, точніше – у всіх лаврах. Про те, що в Почаїв люблять з'їжджатися для порятунку і оздоровлення російські хворі, які купують тут будинки (кажуть, що зараз їм перестали давати візи), що тут панує і культивується любов до Росії як запорука особистого спасіння, що тут незадоволені владою, а на книжкових полицях лежить імперський і мракобісний треш. І, взагалі, якщо дивитися на все це крізь пальці, то ми можемо отримати ще ту «цитадель» – не гірше Севастополя. Але такий сценарій вже нереальний. Тектонічні зрушення в українському православ'ї відбулися, а Тернопіль – не Крим.

Фото: Микола М'якшиков, Укрінформ

Вибір читачів за тиждень

Відео