Олег Снітовський

На Тернопільщині всерйоз беруться за підготовку кадрів для сфери туризму (фоторепортаж)

Заставка01 (Copy)

У Тернополі відбувся семінар-практикум «Якісно підготовлений персонал – запорука успіху закладів сфери гостинності області

Мета такого заходу, організованого відділом туризму ОДА за сприяння управління освіти і науки облдержадміністрації –

виробити спільні підходи з налагодження взаємовигідного співробітництва між закладами освіти та туристичної інфраструктури щодо удосконалення освітнього процесу у відповідності до вимог і потреб регіонального та місцевих туристичних ринків. Місцем проведення семінару став готельно-розважальний комплекс у Тернополі «Алігатор».

01 (Copy)
01 (Copy)

Зараз в Україні та на Тернопільщині зростає кількість навчальних закладів, які готують фахівців для туристичної сфери. Туризм нині – це складний багатогалузевий комплекс послуг, який називають також індустрією гостинності. Тобто, це та сфера підприємництва, що складається із різних видів обслуговування. Але в їхній основі завжди повинні бути принципи гостинності. Зрештою, це є чи не найважливішою якістю туристичного продукту: уміння дати відчути клієнту, що йому раді, з гідністю продемонструвати йому повагу, продемонструвати свою люб’язність. Тому ми сьогодні і організували такий семінар, аби його учасники, враховуючи названі принципи у сфері гостинності, поспілкувалися між собою, визначили спільні точки співпраці, глибше вивчили та зрозуміли потреби і запити щодо підготовки персоналу у сфері туристичних послуг, - сказав начальник відділу туризму облдержадміністрації Ростислав Яцків.

За його словами, зараз особливо гостро стоїть питання підбору професійних кадрів для готельно-ресторанного бізнесу -адміністраторів, покоївок, кухарів, офіціантів, барменів. Так, нині в області діє понад 90 закладів розміщення. Десятки мільйонів гривень внутрішніх інвестицій залучаються у модернізацію існуючих об'єктів туристичної інфраструктури у Бучацькому, Гусятинському, Зборівському, Кременецькому, Чортківському районах, а особливо у  Тернополі у рамках реалізації засад державно-приватного партнерства. Збільшується номерний фонд закладів розміщення, відкриваються сучасні заклади харчування, будуються відпочинкові комплекси, об'єкти сервісного обслуговування туристів. А для цього потрібні освічені, кваліфіковані кадори, які б задовольнили запити туристів, - переконаний Ростислав Яцків.

З його тезою погодилися учасники семінару, проведеного у формі «круглого столу» та ознайомчих оглядин готельно-розважального комплексу «Алігатор».

Представники семи закладів професійної освіти, які нині готують фахівців для сфери гостинності, а також туроператори, готельєри та ресторатори поспілкувалися із Анною Бойченко - старшим адміністратором аквазони комплексу «Алігатор», з цікавістю переглянули презентацію послуг до співпраці комплексу, представлену Любов Безуглою – HR-менеджером цього розважально - оздоровчого закладу.

Начальник відділу професійної та вищої освіти управління освіти і науки облдержадміністрації Наталя Моравська проаналізувала питання підвищення ефективності взаємодії закладів системи освіти з ринком праці, підвищення кваліфікації та отримання фахової освіти майбутніх працівників туристичних та готельних підприємств області.

Під час «круглого столу» його учасники досягли домовленості щодо налагодження взаємовигідних партнерських відносин між представниками готельного і ресторанного бізнесу та закладами вищої і професійної освіти для підготовки фахівців згідно із  сучасними європейськими вимогами. Зокрема, напрацьовано пропозиції щодо проектів угод про співпрацю, організації стажування студентів та учнів у закладах розміщення, харчування та дозвілля, проведення тренінгів з практиками туристичного бізнесу.

Підбиваючи підсумки семінару-практикуму, начальник відділу туризму облдержадміністрації Ростислав Яцків сказав, що це вже другий за рахунком захід із серії подібних семінарів-практикумів, організованих відділом туризму.

Важливо усвідомити, що туризм – це професійна діяльність, яка вимагає компетентного підходу до виконання професійних обов’язків. Саме туризм, висуває до фахівця, задіяного у цій галузі специфічні вимоги, які, перш за все, слід враховувати і в підготовці кадрів у сфері туристичної гостинності.

Ми хочемо, щоб у кожному закладі, куди навідується турист, працювали освічені, виховані, всебічно розвинуті фахівці, які б відповідали сучасним вимогам. А це – небайдужість персоналу, толерантність, ініціативність, щирість, оптимізм, зрештою, комунікабельність та креативність.

Найближчим часом плануємо провести ще й третій семінар із цієї  серії навчально-практичних заходів. Йдеться про ознайомлення з роботою баз відпочинку, де сервіс має дещо інші особливості, ніж, скажімо у такому великому готельно-розважальному комплексі, як цей. Передбачається, що цей семінар відбудеться у туристичній  базі «Над Стрипою», що у Бучацькому районі», - додав начальник відділу туризму облдержадміністрації Ростислав Яцків.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео