Тернополянка ловить своїм об’єктивом захоплюючі кадри небесних тіл (фотофакт)

45757589_268263807368294_290298750797086720_n

Як часто ви дивитесь у небо через телескоп? Або ж чи коли-небудь ви мали змогу спостерігати за планетами зблизька? Можливо вас захопить історія тернополянки, Тані Свинарик для якої небо – це захоплення. Вона розповіла журналістам «Терену», як ловить своїм об’єктивом захоплюючі кадри небесних тіл які пливуть небесною сферою, а також як розглядає через телескоп кратери Місяця. Наприкінці Тетяна розповість, що потрібно мати аматорам, які захочуть досліджувати нічне небо.

- Завдяки чому у вас з’явились такі космічні захоплення?

- Іноді події чи речі, які здаються незначними, стимулюють до чогось більшого. Кумедно, але факт: зацікавленість зоряним небом посилилася після сімейного перегляду у 2016 році фантастичних фільмів «Інтерстеллар» і «Марсіянин». Тоді довго з дітьми дискутували що правдиво, а що просто фантазія. Оскільки питань було дуже багато, а знань мало, ми почали більше читати, дивитися відео на ютубі про космос і небесні тіла. Там же я натрапила на відео любителів астрономії, здебільшого з США, Великої Британії, європейських країн, які показували власні телескопи і що в них видно. Дуже хотілося подивитися на власні очі на Місяць зблизька. Вирішила придбати бюджетний телескоп для початкових астрономічних спостережень. Тепер дивимося в нього всім сімейством.

1
1

- Чи можете ви зараз пригадати свої враження після першого разу, коли побачили зіркове небо у телескоп?

- Це вражає! Вперше була ейфорія. Зараз це подив змішаний із умиротворенням. Одна справа, коли ви просто дивитеся на Місяць в небі, на цю «копійку», яка висить там у височині і світить нам вночі, та інша – коли через телескоп видно його кратери, ви можете спостерігати як він рухається, пливе небесною сферою. Це неймовірно гарно!

2
2

- Які небесні тіла вас найбільше захоплюють та найчастіше потрапляють у ваш об’єктив?

- Оскільки я маю рефрактор, тобто телескоп-планетник, дивлюся здебільшого на планети: Місяць, Венеру, Юпітер, Марс, Сатурн. Меркурій, Уран і Нептун ще не мала змоги спостерігати. Найбільше вражає Сатурн з його кільцями. На жаль, більш детально роздивитися його поки що не вдається, оскільки мій телескоп має малий діаметр труби. Найчастіше дивлюся на Місяць. Це наразі фаворит моїх астроспостережень. Якщо виникає можливість не лише дивитися, але й відзняти, я обов’язково фотографую.

7
7

- Чи дороге зараз таке захоплення буде  для аматорів  та у скільки обійдеться покупка мінімального набору приладдя для нічних спостережень?

- Це задоволення не з дешевих, якщо людина починає займатися астрозйомкою вже на більш серйозному рівні. Гарна оптика не може коштувати дешево. Ще до неї треба мати монтування зі штативом – тринога зі спеціальним кріпленням для труби телескопа. А ще окуляри, лінзи Барлоу, різні перехідники для фотоапаратів та інші аксесуари. Звісно, бюджетні варіанти телескопів (приблизно від 3 тис. грн.) є доступними для любителя астрономії, який тільки починає робити перші кроки в астроспостереженнях.  І якщо досвідчений любитель астрономії за своїм бажанням усе може придбати окремо, в розборі так би мовити, то серед новачків зазвичай популярними є комплектації телескопів з усіма необхідними аксесуарами. Цього достатньо для того, аби зрозуміти чи будете ви займатися таким хобі.

5
5

- Як на вашу думку, чи існує життя в  інших галактиках?

- Хотіла би це питання залишити на розгляд вчених, але якщо суто суб’єктивно, гадаю, що життя там існує. Всесвіт надто великий, щоб людство могло претендувати на винятковість у ньому.

3
3

- Що порадите читачам «Терену», які після прочитаного захопляться ідеєю дослідження нічного неба у телескоп? - Тим, хто хотів би придбати перший телескоп, обов’язково треба радитися з тими, хто вже має таку техніку, читати астрофоруми. Якщо вагаєтеся чи купувати телескоп, чи не вщухне бажання спостерігати, раджу дізнатися чи є у вашому місті спеціалізований клуб (для Тернополя –  це клуб любителів астрономії «ТерАстро» та Астрономічне товариство Тернопільського району) або окремі астролюбителі, які регулярно спостерігають, і долучатися до спільних з ними так званих «тротуарок».

4
4

Люди, які цікавляться темою космосу, але не мають змоги придбати телескоп або часу для астрономічних спостережень, можуть  шукати в інтернеті групи, в яких любителі астрономії подають різну цікаву інформацію, зокрема в Тернополі це група «АстроТернопіль», блог Астрономічного товариства Тернопільського району  «Небозвід». В інтаграмі для тернополян цікавими можуть бути такі хештеги: #астротернопіль #місяцьнадтернополем #небонадтернополем #терастро #тернопільастрофото #ternopilsky #astrofototernopil .

Загалом усім раджу цікавитися космічною тематикою, відвідувати обсерваторії, планетарії, музеї астрономічної  науки, виставки астрофотографій, будь-які інші події космічної спрямованості, адже ми живемо у цікаву епоху – космічна ера переживає новий підйом, не за горами цей «квантовий стрибок», який здійснить людство як міжпланетна цивілізація.

6
6

Фото Тані СВИНАРИК

Вибір читачів за тиждень

Відео