У Тернополі підвели підсумки першого пілотного проекту з соціального замовлення

Соцзамовлення

30 жовтня 2018 року у приміщенні Коаліції ГО «Тернопільський центр реформ» відбулось експертне обговорення на тему «Соціальне замовлення у Тернополі: перший досвід та перспектива» до участі в якому були запрошені представники громадськості, міської ради, благодійних фондів та громадських організацій, які займаються соціальним замовленням.

Спікери:

Петро Тимочко – заступник начальника Управління соціальної політики Тернопільської міської ради;

Надія Гуменна – голова Тернопільської міської громадської організації родин дітей-інвалідів «ДИТИНА»;

Аліна Муц – PR-менеджер Тернопільського благодійного фонду «Карітас», соціальний педагог;

Володимир Шевченко – представник ГО “Центр громадського моніторингу та аналітики», коаліції ГО «Тернопільський центр реформ», член робочої групи з питань впровадження механізму соціального замовлення в Тернополі;

Ірина Білик – представниця ГО «Центр громадського моніторингу та аналітики», коаліції ГО «Тернопільський центр реформ», член робочої групи з питань впровадження механізму соціального замовлення в Тернополі.

Міська рада Тернополя виділила сто тисяч гривень на надання громадськими організаціями соціальних послуг для онкохворих та інвалідів з дитинства. Конкурс на ці кошти виграли благодійний фонд «Карітас» та громадська організація «Дитина». Під час експертного обговорення представники цих організацій презентували свої перші здобутки, подальші перспективи та розповіли про труднощі, які виникають під час реалізації соціального замовлення.

Основними проблемами, що виникають на шляху втілення проекту є відсутність досвіду, невеликий фондовий капітал, потреба у професійних юридичних консультаціях, адже є багато роботи, яка не передбачена проектом, але потребує виконання (робота бухгалтера, технічного персоналу тощо).

Міськрада розуміє ці труднощі, але законодавство і вимоги для всіх одні: «У Львові організації заключають договори  з підприємцями, але зверніть увагу що підприємець це не найманий працівник тобто йому  не оплачується відпустка, соціальні гарантії. Немає поділу законодавства стосовно підприємств, які заробляють і підприємств, які забезпечують  виконання соціальної  норми, соціального замовлення. Виконавши всі бюрократичні вимоги (сплатити податки), у підприємця немає часу зайнятися своєю прямою функцією, тобто виконанням самого соціального замовлення, яке спрямоване на обслуговування»,- зазначив Петро Тимочко.

Тернопільським громадським організаціям, які працюють у напрямку надання послуг незахищеним верствам населення складно залучити донорів чи отримати грант, оскільки місто не має власної соціальної програми, затвердженої міською радою. Як зазначив Володимир Шевченко: «Потенційні донори та грантодавці будуть зацікавленні у роботі, якщо Тернопіль матиме власну, затверджену міськрадою, програму соціального замовлення. Зараз послуги, що надаються в рамках міського бюджету — пілотні, а вже за результатами 4 місяців, відведених на проект, експертна комісія визначить чи потрібно планово здійснювати ці послуги чи ні». Тобто грантодавець інвестуватиме у проект ресурси, коли побачить реальну підтримку і зацікавленість у його здійсненні міської ради.

На сьогодні питання полягає у тому, чи буде у Тернополі соціальне замовлення  взагалі і вирішення його залежить лише від громадських організацій. Коаліція ГО “Тернопільський центр реформ” допомагає з юридичними питаннями, проводить навчання щодо правильного написання проекту на отримання гранту, здійснює заходи, щодо підвищення рівня знань громадських активістів (семінари, тренінги, зустрічі з експертами), тому всі організації, які функціонують у напрямку підтримки соціально незахищених верств населення, можуть звернутись за допомогою до центру.

Довідка: Ця аналітична довідка підготовлена Коаліцією ГО «Тернопільський центр реформ» в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст цієї довідки є винятковою відповідальністю Коаліції ГО “Тернопільський центр реформ” i не обов’язково відображає погляди USAID або уряду США.

Вибір читачів за тиждень

Відео